Search
Close this search box.

Forçar cap a les energies renovables

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

La Unió Europea està en camí d’assolir el 2020 l’objectiu que el 20% de l’energia consumida sigui d’origen renovable, el mateix que el 10% de la dedicada al transport. Però el món continua després del 2020 i el comissari d’Energia, Günther Oettinger, tem que si no es marquen nous objectius per després la UE perdrà tot el guanyat en aquests anys des del 0% de partida. Brussel · les vol que els Estats comencin a pensar en després del 2020, tenint present que les subvencions a les renovables no poden durar eternament i que, per a un país com Espanya,«invertir en renovables és més barat que importar energia d’Algèria i altres llocs , segons Oettinger.

El comissari va presentar una comunicació sobre la marxa del compromís del 20% en renovables per al 2020 i està satisfet de com estan les coses. Un fort creixement de les renovables fins al 2030 podria crear més de tres milions d’ocupacions, es llegeix en el document, al costat de l’advertència que el creixement en energies renovables caurà després del 2020 si no hi ha intervencions addicionals a causa dels seus alts costos i altres barreres en comparació amb els costos de combustibles fòssils.

El repte que planteja el Llibre blanc de l’energia a Andorra d’aquí al 2050, és repartir la contribució energètica gairebé a parts iguals entre les importacions d’electricitat i de petroli. La importació i distribució de gas natural s’afegiria amb un percentatge significatiu a les dues primeres, mentre que les energies renovables repuntaran amb una producció encara molt modesta. Altre repte que planteja el pla és l’estalvi que pot generar l’aplicació de models d’eficiència en l’activitat econòmica i el consum responsable en quant als particulars. L’estalvi és una de les millors estratègies que podem adoptar no només per reduir la dependència energètica d’Andorra que continua important el 96% de l’energia que consumeix, sinó també en termes de salut ambiental, ja que les nostres emissions de CO2, estant molt per sobre de les que generen els països del nostre entorn. El Llibre blanc de l’energia és un document d’un centenar de pàgines que recull la diagnosi, les reflexions i les propostes d’acció a curt, mitjà i llarg termini fins a l’horitzó 2050, destinades a implantar un nou model energètic que garanteixi el subministrament sostenible a uns costos compatibles amb el desenvolupament del país.

Així, els arquitectes estimen que més del 60% dels edificis urbans estan envellits i necessitarien d’una àmplia rehabilitació, i els empresaris plantegen la necessitat d’aplicar una mena d’ITV per als edificis més antics per adaptar-los a les normatives vigents. El problema de fons és la mentalitat, saber que l’estalvi energètic és la millor opció que surt a compte ja a mig termini, i toca al Govern posar les eines perquè aquest nou model sigui una realitat.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Altres Editorials
Comparteix
Últimes notícies
Articles d'opinió
Fabiola Sofia Masegosa
Publicitat
Enquesta
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu