Tant el cap de Govern, Toni Martí, com el ministre d’Economia, Jordi Alcobé, han parlat d’obertura econòmica «al 100%», però el fet és que, a hores d’ara, encara no han acabat de concretar què significa exactament aquesta expressió. És a dir, un i altre han explicat que hi haurà un seguit de salvaguardes «conceptuals, que no sectorials» a la futura llei. Se sobreentén, per tant, que «el 100%» es refereix al fet que, a priori, no hi haurà cap sector que es quedi al marge d’aquest procés i que, en tot cas, el que farà la nova legislació serà garantir la preservació de determinats principis i valors a l’hora d’obrir-se al capital estranger.
Però aquesta és simplement una interpretació d’allò que, de manera molt genèrica, s’està explicant en declaracions i rodes de premsa. És possible que, en les reunions mantingudes amb els grups parlamentaris, amb les patronals, amb la Cambra i amb els col·legis professionals, el Govern hagi estat més explícit. Fins i tot, és possible que els grups parlamentaris, les patronals, la Cambra i els col·legis professionals hagin estat també més explícits amb el Govern que no pas amb els mitjans de comunicació, a l’hora d’exposar dubtes, opinions, suggeriments, demandes, etcètera.
De dubtes, segurament en tenim tots. Per exemple: ¿Què pot implicar l’obertura per als comerços existents? ¿Com es regularà la competència? ¿I l’obertura a les professions liberals? ¿Els nostres professionals podran exercir a l’estranger en igualtat de condicions? ¿Què passa amb les titulacions obtingudes al Principat? ¿Caldrà homologar-les?
La magnitud i les conseqüències de l’obertura no s’acaben d’explicar. Ningú no dubta que el procés sigui necessari: l’economia andorrana s’ha de diversificar i necessita atreure inversió estrangera per obrir-se a nous sectors i fer més competitives les empreses existents. Però més enllà d’aquesta constatació, que podem anar repetint una vegada i una altra com si fos un mantra, fóra bo començar-ne a explicar els detalls i la repercussió que tindrà l’obertura que ara es planteja per als diferents agents econòmics del país –i també les implicacions en altres àmbits, com pot ser l’educatiu.
En definitiva, ara que ja estem convençuts, el que ens cal és més informació. Informació per saber de què estem parlant realment i també per poder-nos preparar amb temps, amb l’objectiu d’afrontar el canvi en les millors condicions i, si és possible, treure’n el màxim profit.
Per a més informació consulti l’edició en paper.