- Reclamem que es paguin les subvencions concedides dels Plans de Millora de forma immediata
ÒSCAR ORDEIG
Diputat PSC per Lleida, Pirineu i Aran al Parlament de Catalunya.
- Foto: EL PERIÒDIC
Assistim a un preocupant degoteig de problemàtiques i dificultats que s’acumulen entre els agricultors i ramaders del país, sense que es vegin respostes i solucions concretes que convidin a l’optimisme.
La crisi de la fruita dolça, les plantes de purins, els impagaments del Departament d’Agricultura, la falta de suport per a la instal·lació de xarxes antipedra per a les pedregades, l’augment de preus de les matèries primeres, la falta de Pla de Camins o els nous plans de desenvolupament rural, entre d’altres, són alguns dels temes més candents que el Govern de la Generalitat té a sobre de la taula per resoldre.
Precisament, alguns d’aquests temes són els que posarem a sobre la taula durant els propers dies a la comissió d’Agricultura del Parlament de Catalunya per part del Grup Parlamentari Socialista. En primer lloc, per crear una línia de crèdits sense interessos per finançar la compra de xarxes antipedra per part dels agricultors catalans. També per impulsar una línia de subvencions a fons perdut per finançar-ne la compra i la instal·lació.
En segon lloc, reclamem que es paguin les subvencions concedides dels Plans de Millora de forma immediata o que es doni un calendari de pagament i iniciar la convocatòria dels Plans de Millora per al 2014, segons els compromisos adquirits amb el sector.
En tercer lloc, demanem també que no es tanquin les oficines del Departament d’Agricultura d’Almacelles i Alcarràs i sol·licitar al conseller Pelegrí que comparegui per explicar el futur de les oficines del Departament arreu del territori.
Voldria recordar que aquestes demandes són compatibles amb les reivindicacions al Govern central per tal que respecti els seus compromisos amb el sector agrari català o que retiri l’Ordre Ministerial que elimina les primes a les plantes de purins, per exemple.
Cal tenir en compte que la Generalitat de Catalunya encara no ha pagat gran part de les subvencions pendents a agricultors, ramaders, cooperatives o entitats agràries dels anys 2010, 2011, 2012 i 2013 i no ha obert la convocatòria per al 2014. Respecte els Plans de Millora, caldria destacar que molts agricultors ja han efectuat la despesa i han hagut de demanar crèdits fins al cobrament de les subvencions, amb les dificultats que ocasiona no rebre aquestes ajuda. Aquestes subvencions són fonamentals per a la millora i modernització de les explotacions agrícoles i ramaderes.
Un altre aspecte important, per minimitzar els efectes adversos de les pedregades, és el compromís de la Generalitat de donar facilitats als agricultors per a la instal·lació de les xarxes antipedra, i així evitar les pèrdues econòmiques per les pedregades. Els mateixos sindicats agraris ho recorden constantment. El Govern té mecanismes per facilitar l’accés al crèdit per a la compra de xarxes amb condicions avantatjoses per als agricultors, com l’Institut Català de Crèdit. Tanmateix, la instal·lació de les xarxes resulta molt cara, dificultant la rendibilitat i el retorn de la inversió, fent necessari el suport de l’Administració per tirar-ho endavant, amb crèdits tous i subvencions a fons perdut.
Voldria reivindicar, una vegada més, que el Departament aturi el desmantellament de diverses oficines d’arreu del territori. Després de molts anys mantenint una intensa i productiva presència territorial, que facilitava una acció molt directa sobre el sector, aquesta situació ha canviat. Els últims tancaments anunciats en són una bona mostra, amb els canvis a les oficines d’Almacelles i Alcarràs.
Si el sector agroalimentari és de vital importància i estratègic per al país, i sobretot per a les zones rurals, aquestes assignatures pendents, i d’altres que no troben resposta, perjudiquen i hipotecaran de manera molt directa els nostres agricultors i ramaders. Per acabar, ens tornem a posar a disposició del conseller Pelegrí per negociar i cercar solucions que beneficiïn el sector i l’economia del país. Tot i això, abans de qualsevol negociació caldria rectificar algunes decisions i polítiques errònies.
Per a més informació consulti l’edició en paper.