La proposta de resolució del Grup Socialista sobre les fórmules de col·laboració amb el Govern d’Andorra per canalitzar les ofertes de treball per mitjà del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, va ser aprovada ahir a la Comissió de Treball de la Generalitat.
La proposta, presentada per Òscar Ordeig, diputat i cap de l’oposició a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell amb Compromís X La Seu, especifica que «el Govern català, a través dels Serveis Centrals d’Ocupació de Catalunya [SOC], ha d’iniciar un diàleg amb el Govern d’Andorra per trobar una col·laboració que afavoreixi que les ofertes de treball al Principat es puguin canalitzar a través de l’Oficina de Treball de la Seu d’Urgell, de manera que es doni preferència als habitants de la Seu i de la comarca de l’Alt Urgell». Ordeig afirma que «un Govern coherent que diu complir el mandat de la ciutadania ha de vetllar per garantir l’ocupació i la igualtat d’oportunitats a les zones rurals».
REGLAMENT / El passat abril, el Govern va aprovar el Reglament de quota general de les autoritzacions de residència i treball, i les autoritzacions de treball transfronterer, amb un contingent de 498 permisos de residència i treball fins al 31 d’octubre. Ordeig ha lamentat, però, que «fins al moment, no s’han prioritzat les persones residents a la Seu en aquestes ofertes de treball» i que «el territori de Lleida i el Pirineu ja acumulem una tisorada del 87% en inversions en els darrers sis anys, però, a més, especialment el territori pirinenc, i en concret a la Seu d’Urgell, ha estat especialment castigat per la crisi, l’atur i les retallades; per tant, caldria aprofitar el veïnatge amb Andorra per rebaixar aquestes taxes tantdesfavorables».
El cap de l’oposició urgellenc també ha agraït que la resta de grups parlamentaris s’hagin sumat a la proposta socialista i ha advertit que «un cop aprovada la iniciativa, estarem atents que el Govern endegui de seguida les accions administratives necessàries per una millor ocupació pels habitants de la Seu d’Urgell».
El ple de l’ajuntament urgellenc va aprovar al maig una moció de Compromís per sol·licitar a la Generalitat l’inici d’un diàleg amb el Govern d’Andorra perquè les ofertes de treball siguin rebudes de forma directa a l’Oficina de Treball urgellenca (OTG). Actualment hi ha a la zona uns 1.400 fronterers, després de la tendència a la baixa dels darrers anys a causa de la crisi econòmica.