Andorra és un dels 11 països del Consell d’Europa –segons les dades aportades per 44 dels 47 Estats membres– que no tenen cap sistema de quotes ni sistema paritari a l’hora de determinar la representació masculina i femenina en els òrgans de decisió polítics i públics, juntament amb Azerbaidjan, Bulgària, Federació Russa, Finlàndia, Hongria, Letònia, Malta, Mònaco, Països Baixos i República Eslovaca. De fet, el percentatge de representació femenina al Parlament és del 35,7%, segons l’últim informe del Consell d’Europa. L’any 2003, el Comitè de Ministres del Consell d’Europa sobre participació equilibrada d’homes i dones en la presa de decisions polítiques i públiques va determinar que almenys hi ha d’haver un 40% de representants de cada sexe. Andorra s’hi apropa però no assoleix el mínim.
El Parlament amb més presència femenina és el suec, amb el 43,6%, i els que menys, els de Malta i Hongria, amb un 10,1%. Amb tot, la mitjana és del 25,6%, i Andorra la supera amb escreix. La legislatura passada, el Consell General va aconseguir la paritat per primera vegada, però en les següents eleccions es va perdre. Ara hi ha nou conselleres d’un total de 28.
La Comissió per la Igualtat de Gènere del Consell d’Europa va publicar ahir l’informe de tercer cicle sobre Participació equilibrada de dones i d’homes en la presa de decisions. L’anàlisi s’ha fet segons les dades aportades pels països amb data de gener del 2016, per tant, alguns percentatges estan lleugerament esbiaixats, ja que en els últims dos anys hi ha hagut diversos moviments polítics, com la marxa de Conxita Marsol del Consell General per ser cònsol major; el relleu de Gilbert Saboya per Maria Ubach i el nomenament d’Eva Descarrega com a ministra de Funció Pública, o la marxa de Sílvia Bonet d’SDP, que li ha suposat deixar de representar el partit a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa.
L’informe es fixa en diversos paràmetres, com el percentatge de presidentes de les comissions parlamentàries comparat amb dones amb escó al Parlament: a Andorra és d’un 50% versus el 35,7% ja citat. La mitjana dels països membres del Consell d’Europa és del 25,6% en els dos casos. Només vuit països de 46 (el 17%) han assolit l’objectiu del 40% en presidentes de les comissions, i el Principat n’és un.
Quant al nombre de ministres o secretàries d’Estat, Andorra es queda amb el 35,3%, i només quatre de 44 països arriben al mínim desitjable del 40%. Si les dades s’actualitzessin ara potser la xifra canvairia, ja que en els darrers temps hi ha hagut diversos nomenaments de dones en càrrecs ministerials i de secretaries d’Estat.
En l’apartat de dones «alcaldes», que a Andorra equivaldrien a les cònsols, el percentatge es queda en el 28,6%. Amb tot, la mitjana tan sols és del 13,4%. El percentatge de conselleres comunals sí que arriba al 40%, juntament amb França, Mònaco i Suècia.
Zero en partits / L’informe també es fixa en les dones dirigents o portaveus de partits polítics: zero. Fa uns anys, hi havia Isabel Lozano com a líder dels Verds, però mai va aconseguir representació parlamentària. El percentatge de membres dones dels partits es queda al 36,3%.
En l’àmbit de la justícia, les jutgesses arriben al 33,3%, i l’equilibri de dones i homes al Constitucional és del 25%. Per contra, el Consell Superior de la Justícia andorrà és un dels tres únics països, juntament amb Islàndia i Països Baixos, en què tots els membres són homes.
En representació exterior, el 57,1% són dones ambaixadores i representants- diplomàtiques. Quant a les membres representants i suplents de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, el 2016 es va arribar al 2016, ja que hi havia tres membres: Judith Pallarés, Patrícia Riberaygua i Sílvia Bonet. Ara el percentatge ha tornat a caure fins al 50%, ja que Bonet ha estat substituïda per Víctor Naudi.
La parlamentària liberal Judith Pallarés va destacar ahir que, en general, els percentatges andorrans superen la mitjana dels membres del Consell d’Europa, tot i que va admetre que «hi podria haver més dones en política». Amb tot, Pallarés va insistir que on hi ha menys dones amb càrrecs amb responsabilitat és en el sector privat, per exemple, la banda, on hi ha «un sostre de vidre» que «s’ha de superar». H