La setmana que ve els grups parlamentaris reprenen l’activitat política, i ho fan amb dues prioritats a l’agenda. D’una banda el debat d’orientació política que, com va avançar dimecres el ministre Jordi Cinca, es farà del l’11 al 15 de setembre. El cap de Govern ja ha escrit una carta al síndic general per fer-li saber aquesta demanda, ja que vol fer-lo a l’inici d’un curs que arriba carregat.
I el setembre serà un mes especialment amb molta activitat. El raonador del ciutadà acaba mandat i s’ha d’elegir el seu successor, encara que les tres prioritats són el debat d’orientació política, el projecte de llei qualificada de transferències als comuns i el projecte de llei qualificada de modificació de Llei qualificada de delimitació de competències dels comuns, que van entrar a tràmit parlamentari per procediment d’urgència.
Precisament ahir els tres grups de l’oposició (liberal, PS i SDP) van demanar pròrroga per als dos projectes de llei ja que no han tingut prou temps per preparar les esmenes. Ara tenen fins el dia 12 de setembre per presentar esmenes, encara que probablement una altra petició de pròrroga allargarà uns dies més el termini.
És per això que el grup parlamentari taronja no té com a prioritat el relleu del raonador. És conscient que amb tota probabilitat el PS presentarà una esmena a la totalitat a la llei de transferències, fet que suposarà dedicar una sessió del Consell General a debatre l’esmena a la totalitat i una altra sessió per debatre el text.
En mig d’aquest enrenou legislatiu hi ha l’elecció del nom que substituirà Josep Rodríguez com a raonador del ciutadà. DA ha rebut diverses propostes: l’exministre Marc Vila; Magda Mata, exsecretària d’Estat d’Igualtat i Benestar; l’advocada Mireia Canturri; Josep Duró, exconseller general i excònsol d’Ordino; i Montse Ronchera, consultora, que és l’única dels cinc que és aliena a la seva candidatura ja que han estat els consellers d’Encamp els que han fet la proposta.