Andorra la Vella
Martí vol fer d’Andorra un dels «pares d’un nou ordre global»
El dirigent inaugura la Universitat d’Estiu picant l’ullet a les institucions internacionals
El cap de Govern, Antoni Martí, va aprofitar el tractament d’una problemàtica mundial a la 33ª Universitat d’Estiu per inaugurar-la tot picant l’ullet als organismes internacionals. Per al dirigent, no hi ha una alternativa a un «camí» que no sigui el del «multilateralisme i de la cooperació» amb l’entorn. D’aquesta manera, va recordar l’aposta de l’Executiu per esdevenir, «des de la nostra participació modesta» un dels «pares d’un nou ordre global que doni resposta als reptes del nostre món».
El Centre de Congressos d’Andorra la Vella va aplegar la tarda d’ahir la jornada d’obertura de la nova edició de la Univesritat d’Estiu que, fins el proper dijous, abordarà L’agenda 2030 per al desenvolupament sostenible tot vetllant per Transformar el nostre món. Davant dels ponents i assistents, així com de nombroses autoritats entre les quals ministres i consellers parlamentaris, Antoni Martí va fer insistència en participar d’una «acció coordinada conjunta» per resoldre «els reptes globals».
Objectius comuns/ «Perquè és cert que els reptes globals requereixen solucions globals» però concretant que aquestes no són assumibles sense «aplicacions i concrecions locals», el mandatari governamental va informar que la seva estratègia no divergirà de l’empresa els «últims cinc anys», en què s’ha regit per la necessitat d’«alinear les polítiques locals amb els objectius d’abast global» tot convertint «la modernització, l’homologació i l’obertura del nostre model de creixement econòmic» en un dels «bucs insígnia de la política del Govern».
Participació d’institucions/ Les primeres línies de discurs de Martí van anar dirigides a destacar la presència, en el marc d’aquesta trobada educativa, de membres del Consell d’Europa així com de l’Organització de Nacions Unides. Per a Martí, aquestes organitzacions internacionals són «imprescindibles» per assolir una de les problemàtiques de major importància a què s’enfronta la comunitat global i que enguany copsa la Universitat d’Estiu: el canvi climàtic i els objectius marcats internacionalment per combatre’l de cara al 2030.
La constant al·lusió a la importància de la col·laboració amb el teixit internacional en la lluita contra l’escalfament ratificada amb la COP21 el passat setembre s’ha de portar, no obstant i segons va indicar Martí, al camp local per ser assolida. En aquest sentit, el cap de Govern va nombrar algunes de les accions amb què Andorra contribueix a revertir la situació, com «el compromís per rebaixar les emissions del CO2» o «la reducció de la nostra dependència energètica de l’exterior», per exemple, i que se seguiran impulsant «des de la nostra identitat i la nostra realitat local» amb la finalitat, va assegurar Martí, d’aportar «el nostre granet de sorra».