El 23% de les persones més grans de 60 anys que viuen a Andorra ho fan en solitud, segons l’informe publicat pel Comitè Olímpic Andorrà (COA) amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA). En aquest document, les dades evidencien que la majoria de la gent gran viu un parella, el que suposa una xifra de 55%. Així mateix, el 12% ho fa en parella i algun fill, mentre que el 3% comparteix habitatge amb altres persones.
Segons l’informe del COA i l’IEA, amb l’edat augmenta el nombre de persones que viuen amb els fills però sense la parella, i en aquest sentit, afirmen que són més dones que no pas homes. Però el document aporta més dades, com que el 85% de les persones grans té família al Principat, els quals són fonamentalment fills, néts o germans, mentre que el 15% restant no en té. Igualment, el 35% d’aquestes persones assegura que té bastants amics, el 34% afirma que en té pocs, el 21% molts amics, i un 10% assegura que no en té. En aquest sentit, un 23% dels enquestats confirma que veuen als seus amics cada dia o gairebé cada dia, mentre que un 37,5% diu que els veu de manera ocasional.
Pel que fa al seu estat de salut, en el document es confirma que el 52,5% afirma que es troba en perfecte estat, mentre que el 33,5% se sent regular i el 14% diu sentir-se malament. En tot cas, l’enquesta també apunta que si els estudis i els ingressos són superiors, la percepció de la salut per part d’aquest col·lectiu de persones és més positiu. L’enquesta sobre la gent gran puntualitza altres aspectes de la seva vida, com per exemple quines són les activitats que realitzen habitualment, fora de les activitats físiques i esportives. Segons les dades, el 58% afirma que realitza activitats mentals-cognitives, mentre que el 42% en fa activitats d’oci, i un altre 46% assegura fer activitats socials. Específicament, les activitats que més es realitzen en aquest sector de la població andorrana i resident són la lectura o les reunions amb els amics per sopar i dinar.
Activitat física per salut / Pel que fa a la pràctica d’activitat física, el col·lectiu és poc actiu, ja que el 79% no en fa res en aquest sentit, mentre que l’altre 21% sí assegura que es mou per mantenir l’estat de forma sempre adequat a l’edat. De fet, els enquestats que tenen entre 66 i 75 anys són els que més activitats realitzen, o almenys amb més freqüència. Les més habituals, en tot cas, són natació i gimnàstica.
Un percentatge bastant alt de la gent gran, un 77%, assegura que el seu objectiu pel qual fan activitats de caire físic és pel manteniment i fins i tot la millora del seu estat de salut. Un 57% de la gent gran afirma que fa exercici perquè li agrada, i un 19% considera que és per diversió i passar el temps. També hi ha, per contra, un gran nombre de persones que no fa esport o activitat física perquè no li agrada (35%), mentre que un 30% addueix que no ho fa per motius de salut, i un 18% per manca de temps.
Pel que fa a la freqüència en què es fa esport, el 38% assegura que ho fa cada dia o gairebé cada dia, mentre que el 33% entre tres i quatre vegades per setmana, el 23% un o dos cops cada set dies, mentre que el 4% afirma que en tot cas fa activitats una vegada o menys a la setmana.
Percentatge respecte a Europa / Les persones de 65 anys o més representen un alt percentatge de la població total. El Principat d’Andorra compta amb un 13,4% segons les dades publicades en aquest mateix informe, que en aquest barem fan referència a xifres de l’any 2014. Aquest 13,4% de la població és inferior que el percentatge que hi ha al conjunt dels 28 països europeus, que en la mateixa estadística del 2014, a càrrec del departament d’Estadística del Govern i de l’Eurostat, suma un 18,5% de la població total.
Desglossat més per edats, de les persones entre 65 i 79 anys trobem al 2014 que a Europa en són un 13,1% de la població, mentre que al Principat aquesta xifra és del 9,3%. Igualment, al 2015 hi ha dades andorranes, que arriben al 9,6%, mentre que l’Eurostat no en té, de publicades a l’informe de l’IES. Pel que fa a les edats superiors als 80 anys, Andorra compta amb un 4,1% al 2014, mentre que a Europa se situa aquesta xifra en el 5,1. Les dades actualitzades al 2015 pel Govern estableixen el percentatge en aquesta franja d’edat en un 4,2%, sense que hi hagi comparativa amb Europa.
Envelliment de la població / L’informe de la gent gran activa 2015 del Principat observa que hi ha un augment de l’envelliment de la societat andorrana en els últims 20 anys. Per això, les dades parlen: l’any 1985, per cada 100 persones menors de 15 anys hi havia 40 de 65 anys o més. Per contra, l’evolució diu que al 2015 aquest barem s’incrementa fins les 94 persones. L’informe, en tot cas, assegura que la tendència de la societat andorrana no difereix de la de la resta de països europeus, els quals també tenen una tendència similar pel que fa a l’envelliment de la seva població.
El document publicat pel COA va ser realitzat per Meritxell Moya amb la col·laboració de Josepa Batalla Salvadó, Mercè Casals Solé, Nuria Segués Daina
Atenció domiciliària / La idea que hi ha al país és que la gent gran aprofiti el servei d’atenció domiciliària. A més de descarregar les residències ajuden a fer més independents als avis perquè els van a atendre a casa. Ara s’està estudiant el procés amb tot el que hi ha de transferències i competències, per determinar quin organisme s’encarregarà de portar aquest tema, si el Govern o els comuns.