Andorra la Vella
La propietat de BPA continua cercant el focus de la nota del FinCEN
Els Cierco s’enfronten al tancament del cas a la cort de Columbia
Els germans Cierco continuen en la seva pugna per obtenir explicacions al detonant del cas BPA així com per impedir-ne el tancament als Estats Units sense que les autoritats competents esclareixin molts aspectes que, més d’un any després, segueixen essent translúcids.
La propietat de Banca Privada d’Andorra (BPA) segueix defensant davant de la justícia nord-americana la insuficiència de la retirada de la nota que el departament del Tresor estatal efectuava després d’haver desencadenat la intervenció de l’entitat bancària i tot el procés que des del març passat s’ha anat desplegant.
Tal com van informar els mateixos accionistes majoritaris a través d’un comunicat, segueix en peu el procediment judicial, vista la vigència de la ja esmentada intervenció del banc, així com del consegüent procés de resolució que estan duent a terme les autoritats andorranes després de l’acció del FinCEN.
Amb tot, els germans Higini i Ramon Cierco van presentar ahir davant de la cort de Columbia que condueix el cas un escrit d’al·legacions al document presentat fa dues setmanes pels advocats de l’Estat americà, en què defensaven els interessos de l’entitat de control on també es justificava la irrellevància de mantenir el cas obert.
Precisament, els accionistes s’oposen a considerar la retirada de la nota com un «alleujament» i recorden que encara no s’ha produït cap explicació al respecte de les actuacions del FinCEN.
Amb la nova actuació enfront de les corts americanes també posen de relleu que la seva situació no ha canviat des del 10 de març de 2015. De fet, consideren que les modificacions han servit únicament «per anar a pitjor», a més que la retirada de la nota no ha suposat cap variació ni el restabliment de la seva situació en què vivien abans de la publicació.
Víctima de discrepàncies/Les al·legacions presentades segueixen posicionant BPA com el «gran sacrificat d’una disputa entre reguladors financers com a conseqüència de la incapacitat del Govern d’Andorra per entendre i aplicar les millores en transparència i en els protocols per prevenir el blanqueig que se’ls exigien des dels Estats Units i altres organismes internacionals». En aquest sentit, treuen de nou a relluïr el nom d’Anton Smith, conseller econòmic de l’ambaixada nord-americana i la recomanació que feia al Govern per tal que intensifiqués la prevenció del blanqueig i participés més de la transparència. En no actuar, el FinCEN actuava i, per això, no pot pretendre «rentar-se les mans».
Els Cierco creuen que les autoritats dels Estats Units estan actuant de forma premeditada i deliberada per intentar burlar el control judicial. Consideren que «el departament del Tresor i el govern americà en general estan fent tot el possible per ocultar la realitat d’un procés injust, il·legal i del tot abusiu».
Demagògia/ L’escrit acusa els EUA de «demagògia» per pretendre «fer creure que les accions i decisions adoptades per les seves homòlogues andorranes són totalment casuals o, com a mínim, sense una relació amb la decisió del FinCEN» i volent així donar el cas per tancat. Creuen que la intervenció va ser una reacció a la nota del FinCEN pel que cal esclarir «el fons de la qüestió i més enllà de la retirada de la nota es pugui saber exactament per què es va emetre i sobre quins fonaments de dret o de fet es va adoptar aquella decisió».
Segons els EUA, resa el comunicat, el tancament del cas vol traslladar la responsabilitat a les autoritats andorranes per tal que finalitzin el procés.