Les sospites dels moviments de diners d’un client als comptes el 2007, van propiciar l’actuació de la justícia contra un comissari antidroga veneçolà.
El 16 d’agost de l’any 2007, BPA va fer arribar a la Unitat de Prevenció de Blanqueig una «Declaració d’operació sospitosa» sobre Gabriel Ignacio Gil Yanez i la seva empresa, North Hilton Investment Inc. Feia setmanes que BPA demanava a Gil Yanez informació sobre uns diners que havia estat ingressant recentment a un compte que havia obert un any abans a l’entitat bancària i als controls de BPA els van semblar sospitosos. En veure que el client no responia a les repetides demandes d’informació per part de l’entitat per conèixer l’origen d’aquest capital, el banc va procedir a denunciar, segons la declaració a la que ha tingut accés EL PERIÒDIC, els «ingressos en efectiu amb justificació insuficient» i altres transferències i traspassos del client al compte que tenia a l’entitat.
Els responsables de compliance del banc van veure sospita en el client, que disposava de passaport diplomàtic veneçolà i mantenia amb l’entitat una «operatòria no suficientment justificada després de reiterades demandes» i, alhora, els moviments que feia al compte i la seva operativa no coincidien amb «les exposades en l’obertura del compte» bancari.
Aquesta carta del banc a la Unitat de Prevenció de Blanqueig va desencadenar en l’Operació Cru, en la que es va investigar a Norman Danilo Puerta Valera, que també tenia un compte a l’entitat bancària que havia obert fent-se passar per ramader, aportant a l’hora d’obrir el compte el carnet de la Asociación de Ganaderos del Distrito de Mauroa, de l’estat de Falcón, Veneçuela. Realment, el senyor Puerta era el Comissari Puerta, ja que era el responsable de la unitat antidroga del seu país, i va ocultar la seva identitat a l’hora d’obrir el compte a BPA.
L’entitat va col·laborar en la investigació de Puerta, que tenia, segons informen diversos mitjans digitals, gairebé un milió i mig de dòlars que Gil Yanez i un altre compatriota seu li ingressaven. Norman Danilo Puerta va ser detingut acusat d’un delicte major de blanqueig de diners provinents de la delinqüència organitzada i narcotràfic i també per associació il·lícita el 2010. La detenció, orquestrada entre la justícia, la policia i l’entitat bancària, que el va fer venir des de Veneçuela a Andorra per regularitzar uns papers que no havia signat a l’obrir el compte. A l’arribar, la policia el va detenir i el va posar a disposició judicial.
En ser detingut, el comissari, malgrat estar acostumat als interrogatoris, va explicar diferents versions dels fets, com exposava dimecres Pablo Laplanaa a la Cadena Ser. En una d’elles va acusar al mateix Laplanaa de ser el cervell de l’operació (en aquells moments Laplana era un empleat ras del banc i ara és un dels directius apartats de les seves funcions arran de la investigació iniciada el 10 de març). Laplanaa va declarar durant 8 hores davant el jutge del cas explicant el seu paper a l’empresa, l’operativa de BPA i la seva relació amb el seu client, i no va quedar imputat en el cas, que no va esquitxar en cap moment BPA per pràctiques que afavorissin el blanqueig, sinó al contrari, que l’entitat va ser qui va desvelar a les autoritats que hi podia haver aquestes persones intentant utilitzar els comptes al banc per fer operacions d’aquest tipus. L’Operació Cru es va tancar el 2010 després de tres anys d’investigació i 150 folis d’informes de la Unitat de Prevenció del Blanqueig.
Amb antecedents o a la presó/Així doncs, les tres persones vinculades a aquest cas que tenien comptes a l’entitat andorrana, tenien antecedents o van acabar anant a la presó. Malgrat això, World-Check i OFAC, les bases de dades internacionals que habitualment consulten les entitats bancaries a l’hora d’oferir serveis als seus clients, no van trobar anomalies en aquestes dues persones al ser consultades per BPA per obrir els comptes corresponents.
Com ja hem dit, Puerta Varela va ser detingut el 2010, un primer cop durant 12 dies per declarar, posteriorment va tornar un segon cop al país i se’l va tornar a detenir. Va sortir en llibertat després de 40 dies de detenció malgrat el Ministeri Fiscal va demanar un recurs d’apel·lació ja que creia que podria marxar del país. Dos anys més tard, Puerta Varela va publicar a Youtube un vídeo en el que explicava que les seves operacions van ser lícites i que els moviments il·legals eren fets per altres cap al seu compte, i que l’entitat va obrir el compte a nom d’una empresa creada per la mateixa entitat per tal de robar-li els diners. També vol deixar clar en el vídeo que no té relació amb mandataris polítics del país. Tot i això, les dues persones que Gabriel Ignacio Gil Yanez i Tulio Hernandez Fernandez viatjaven amb passaports diplomàtics. El primer, Gil Yanez va ser detingut el 2010 per intentar robar una avioneta a l’aeroport de Charallave, prop de Caracas, i ingressat a la presó de Yare III. El segon, Hernandez Fernandez havia estat condemnat l’any 2000 per la justícia veneçolana per tràfic d’heroïna.