Que el Principat i el seu Govern constatés ahir la creació i futura implementació a l’hospital d’una unitat de patologia de mama ha estat molt ben rebuda per part de la majoria dels ciutadans, així com la incorporació al país del doctor i cirurgià especialitzat Martín Espinosa. Ara bé, algunes de les dades que es van brindar ahir durant la presentació de la nova unitat sanitària com el cost del projecte o el repunt d’altres càncers també importants i patents han relliscat a les orelles d’una de les persones més indicades per parlar d’aquest assumpte com és Josep Saravia, president de l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca). “Tot el que sigui una millora pels pacients és una fita que sempre celebrem, més aquesta en ser una cirurgia mamària. Tanmateix, ens sobta i molt que la portin aquí i no facin el mateix amb la unitat de radioteràpia“, ha exclamat per a EL PERIÒDIC.
Una alegria que ha expressat molt bé el dirigent de l’associació tot i el seu petit reclam, i fent saber al mateix temps que en el moment en què se li va transmetre que arribaria el doctor Espinosa al Principat “ho faria per substituir al doctor Torné”, qui és un oncòleg i el primer un ginecòleg i cirurgià, de manera que “la substitució no resulta exacta, ja que perdem un especialista i en porten a un de diferent”. Aclarint també el tema de la inversió anual del projecte, el qual segons va precisar la directora general del SAAS, Meritxell Cosan, serà d’uns 75.000 euros, Saravia troba que s’hauria de destinar “molta més quantitat i més havent vist les xifres que van treure de l’any anterior pertinents als càncers de mama, còlon, recte i pròstata, els quals sumarien en total uns 600 casos anuals atenent que són dades hospitalàries i les poblacionals representen un 20% més“.
Respecte al reforç d’efectius que acompanyarà a la unitat que encapçalarà el doctor Espinosa, Saravia ha afirmat que aquesta necessitat d’operatius sanitaris al país “va en la direcció de donar resposta a nous serveis que avui dia veiem que ens manquen”. És per aquest motiu que el responsable d’Assandca torna a reiterar que tot això és un bon indicador, però també ha reclamat que en el cas de la cirurgia de pròstata, “l’edat avançada dels uròlegs i dels seus especialistes ho va fer aturar i aquest no hauria d’haver-se parat mai”. Una falta que retreu a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) “per haver actuat d’una manera intrusiva amb aquesta patologia”, destacant que a Espanya s’ha realitzat sempre un tractament “50 vegades menys intrusiu” que el que es fa al Principat, mitjançant un làser que no requeria operació i semblant a una artroscòpia. “Aquesta idea encara es rumia, però no està aplicant-se”, reconeix.
Finalment, el president de l’Associació Andorrana contra el Càncer creu que perquè s’instal·li aquesta unitat de mama a l’hospital, “encara anirà per llarg” si s’ha d’esperar que es traslladi primer el centre ambulatori de salut mental ratificat pel SAAS a l’edifici Ròdol d’Escaldes-Engordany. “Està molt bé que vulguin portar fora de l’hospital la unitat de salut mental; no obstant això, l’edifici s’ha d’adaptar i condicionar primer i, per tant, li cal una sèrie d’obres. Els constructors estan molt enfeinats aquí i no pensem que això es farà ràpidament”, ha assegurat. Altrament, Saravia ha mencionat que la llibertat que donarà escollir al pacient el circuit a seguir per tractar el càncer mamari “és una obligació del servei a detallar bé les dues opcions” i que comptar ara amb una cirurgia impedirà els desplaçaments d’habitants que els farà “sentir-se més confortables i als seus familiars”.