Alguns treballadors i petits empresaris del Principat estan molestos per la pujada de cotitzacions que es va fer efectiva el passat divendres quan la CASS va entrar en vigor la Llei del pressupost de l’any 2016. Una nova mesura que modifica els percentatges de cotització dels assalariats augmentant-la en un 2% (1% per als treballadors i 1% per als empresaris).
La majoria dels treballadors consultats per aquest rotatiu veuen l’augment com un fet totalment negatiu, perquè tot i que es pugen les cotitzacions «no es garanteix que en un futur hi hagi prous diners perquè puguem tenir unes pensions mínimament dignes, i això si en tenim». «Cada vegada assumim més i no tenim segur que després de tants anys treballant al país ens quedi una jubilació».
Maria Alexandra Fuentes, recepcionista i cambrera d’un hotel d’Andorra, porta més de 15 anys treballant al Principat i no creu que la mesura sigui positiva. A més, afegeix que la CASS «ha estat gestionant malament tot el tema de les pensions, i no se si aquesta decisió s’ha pres per millorar la situació, que no crec, però en tot cas, l’augment no garanteix que hi hagi jubilació». La treballadora també assegura que cada cop es donen «menys ajudes i facilitats perquè ens puguem quedar a Andorra, conec a molta gent que a marxat als països veïns, com a França, perquè les prestacions laborals són molt millors».
Però el descontentament no es copsa només entre els treballadors, un petit empresari que posseeix tres botigues d’articles varis al Principat esmenta que per a ells també «és una mesura negativa, ja que cada cop tenim menys clients i a sobre hem d’assumir més despeses».
Lluny d’estar en una situació econòmica estable, alguns dels treballadors no descarten que en un futur es tornin a pujar les cotitzacions, «si amb l’augment d’ara el Govern i la CASS veu que en poden treure alguna cosa, segurament en un temps tornaran a recórrer a aquesta mesura, i no estem disposats a haver-nos de conformar i seguir pagant cada cop més».
També hi ha qui creu que aquesta modificació és positiva. Petra Moraguez, dependenta d’una botiga d’Andorra que porta més de 35 anys treballat al país, opina que «està bé que s’hagi fet l’augment si és per millorar les prestacions». Tot i això, «no estic segura que es garanteixin les pensions, perquè la CASS no ho ha gestionat bé». «Jo no he agafat mai la baixa, només per maternitat, i a dia d’avui, ningú m’assegura que quedin diners per quan acabi de treballar».
Lamia Diaj, dependenta d’una botiga de joguines del Principat, fa més de 14 anys que treballa al país i també veu l’augment del 2% com una modificació adient, tant per als empresaris com per als treballadors. «Crec que un 1% no és molt, i jo sí crec que amb aquesta mesura es podrà solucionar una mica l’actual situació i s’ens permetrà continuar treballant amb més seguretat».