Tot i el context inflacionista derivat del conflicte geopolític, les butxaques dels consumidors treuen fum, almenys per sortir de casa i anar a fer una mica de turisme, encara que sigui a prop, com és el cas dels catalans a Andorra, un dels clients majoritaris. Així s’ha vist reflectit en els dos períodes festius d’aquesta tardor a Andorra i tot apunta que serà igual pel pont de la Puríssima, o més ben dit l’aqüeducte de la Constitució (espanyola) i la Puríssima, que s’allargarà del 3 a l’11 de desembre, ja que els dos festius cauen en dimarts i dijous. En aquest sentit, el sector turístic nacional augura bones perspectives, amb major o menor entusiasme.
La Unió Hotelera d’Andorra (UHA) potser és l’entitat menys optimista. «Progressa adequadament», afirma el seu president, Jordi París, ja que en les dues darreres setmanes s’hauria alentit la demanda, però «confiem que es recuperarà» perquè «històricament ha estat així» i, sobretot, «si es confirmen les precipitacions de neu que es preveuen». Així doncs, va afegir, «estimem que serà bo», perquè «no només som neu», però «ens ajudarà i serà la cirereta del pastís que el domini esquiable estigui obert». Ara bé, de moment les reserves són inferiors a l’any passat, quan se sortia de la pandèmia, ja que «són situacions totalment diferents», perquè ara «hem tornat en la normalitat i tornem a remar a la mateixa barca que teníem el 2019», va assegurar París. La UHA apunta que les reserves a les valls centrals estan en millor posició que a parròquies altes. Ara bé, «l’última hora és el nostre gran aliat, com a destinació i sobretot als hotels».
L’AEAT va més enllà i assegura que se situen entre el 85 i el 90%, semblant a l’any passat
Per un altre costat, l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT) ja veuen consolidades a hores d’ara les xifres d’ocupació. En aquests moments, segons assegura el seu president, Àlex Ruiz, el nivell de reserves és «molt alt» i ja es troben entre el 85 i el 90%, tot i que encara s’està en el període en què el client té la possibilitat d’anul·lar-la. Aquestes xifres, segons l’AEAT, serien similars a l’any passat, tot i que recorden que el 2021 molts clients no van poder arribar a Andorra per culpa del mal temps. Sobre el fet que enguany el període festiu s’allargui durant una setmana, «ens beneficia perquè així el client té la possibilitat de triar si ve en la primera franja, els dies centrals o al final». En aquest sentit, la majoria de reserves són de quatre o cinc dies, una estada similar a l’habitual. «El més important és que són 10 dies seguits de molta ocupació», va precisar. Per Nadal, les perspectives també són bones, un fet que «sorprèn» per la situació socioeconòmica. «La veritat és que el context inflacionista no ens està afectant, i això per mi no té cap sentit, ja que la situació és complicada des d’un punt de vista econòmic, però fan reserves en massa, un fet que no té una lògica ni una explicació, tot i que per nosaltres l’important és que reservin», va afirmar Ruiz.
Grandvalira, per sobre
Un altre dels termòmetres del pont de la Puríssima és, sens dubte, el domini esquiable de Grandvalira, enguany amb forfet únic. Segons el camp de neu, «és difícil donar una xifra», ja que aquesta temporada «hi està havent molta compra d’últim moment». Quant a reserves, estan per sobre de la temporada passada en aquestes dates, així que les expectatives són «bones», perquè les previsions apunten que hi haurà noves precipitacions que permetran obrir amb bones condicions.
Per últim, molts dels esquiadors i els visitants que venen a Andorra per comprar acaben la tarda a Caldea. El termolúdic ha anunciat que ja compta amb més del 50% de les places prereservades entre el 6 i l’11 de desembre, xifres que garanteixen més ingressos que el 2019. A més, estrena novetats, com ara la tornada de l’espectacle d’acrobàcies amb música en viu ‘Storm’, la incorporació de tractaments orgànics i un nou taller de meditació. H