Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Esteve insisteix a limitar el nombre de visitants i el trànsit

  • El Govern emet un informe favorable per aprovar el Pla de gestió amb algunes modificacions

EL PERIÒDIC
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
A l’esquerra, imatge de la Vall del Madriu. Foto: ÀLEX LARA

El ministre de Cultura, Albert Esteve, va explicar ahir algunes de les modificacions que cal introduir en el redactat del Pla de gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror. Entre elles, Esteve va destacar la regulació dels usos de cada zonificació i va fer èmfasi en la necessitat de limitar l’afluència per zones i el nombre de visitants.

El ministre de Cultura va parlar de les modificacions després que Govern anunciés que emetrà l’informe necessari per a l’aprovació del Pla de gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror pels comuns d’Encamp, d’Andorra la Vella, de Sant Julià i d’Escaldes-Engordany. En l’anunci l’Executiu ja posava de relleu que el Ministeri de Cultura havia demanat unes modificacions del redactat d’alguns articles «per precisar-los i ajustar-los millor a l’esperit del Decret i al compromís adquirit per l’Estat Andorrà a l’hora de sol·licitar la seva inscripció sobre la Llista del Patrimoni Mundial».

les modificacions/ El ministre de Cultura va explicar que dins de les modificacions «s’ha marcat molt més el marc jurídic en el qual s’ha de moure la gestió»· i va afegir que «s’ha demanat una regulació dels usos de cada zonificació i dels fluxos de visitants per ajudar a protegir el bé». En aquest sentit, Esteve va afirmar que s’haurà de limitar l’afluència per zones i el nombre total de visitants. Aquesta tasca de control recaurà en la comissió de gestió i el director, quan sigui nomenat.

Quant al trànsit rodat, el responsable de Cultura va remarcar que qualsevol autorització d’accés rodat haurà de tenir un informe vinculant de la Unesco i va recordar que des d’aquest organisme es va valorar molt positivament el fet que a la Vall del Madriu no hi hagués trànsit per declarar-lo bé de la humanitat.

l’informe de govern / El Govern va incloure en l’informe del pla els diversos convenis internacionals relacionats amb la protecció del patrimoni cultural i natural i les lleis o reglaments andorrans que, en aquestes matèries, són aplicables al paisatge cultural declarat. En la mateixa línia, en l’informe s’han precisat els objectius generals que han de regir la gestió de la Vall i s’han accentuat els punts referents a l’exigència de fonamentar les accions sobre el coneixement científic de la Vall i dels seus valors.

D’altra banda, per potenciar una gestió integral, l’Executiu va demanar que es promogui la creació d’un Sistema d’informació geogràfica específic per tal de poder treballar totes les dades que es generin (inventari, censos, mostrejos, etc.) i poder així interactuar també amb les bases de dades existents o futures en matèria de patrimoni. A l’informe s’insisteix en els aspectes referents a la zonificació del usos permesos i el control dels fluxos de visitants per tal que el desenvolupament d’aquestes activitats es faci garantint en tot moment la preservació dels béns i valors de la Vall. En coherència amb el Decret de delimitació de l’entorn de protecció, les zones de l’entorn que no integren el paisatge cultural queden excloses del règim de gestió conjunt establert pels quatres comuns afectats. Tanmateix, el Govern va incidir en la necessitat que les administracions respectives vetllin per evitar les actuacions susceptibles d’afectar el bé, coordinant les accions directament associades a la protecció i la gestió del paisatge cultural que s’hi facin. També es van fixar uns terminis per què les accions encaminades a gestionar el bé es puguin iniciar el més aviat possible.

D’altra banda, al marge de les modificacions que s’han d’integrar en el cos del Pla de gestió, el Govern va demanar que es fixin els indicadors escaients per desenvolupar el mecanisme d’avaluació dels resultats i que s’elaborin unes memòries periòdiques que facilitin el seguiment reactiu dels resultats de la planificació.

Finalment, per facilitar la tasca inicial d’implementació del Pla, el Govern va posar a disposició de l’òrgan gestor, tots els estudis científics relatius al patrimoni cultural i natural de la vall dels quals disposa perquè serveixin de base.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu