Search
Close this search box.

La falta d’inversió en obra pública afecta algunes empreses del país

Acoda encara l’any 2021 amb incertesa per les retallades de pressupost pel sector plantejades a l’H23

Les retallades de pressupost destinat a la construcció pública que planteja el pla estratègic Horitzó 23 que va presentar el Govern a finals de l’any passat comencen a afectar a algunes empreses del sector. Així ho va explicar la gerent de l’Associació de Contractistes d’Obra (Acoda), Mònica Dalmau, a EL PERIÒDIC. En aquest sentit va expressar que «hem detectat una disminució d’obra pública que ja ha començat a afectar a algunes empreses del país, sobretot a aquelles que durant tots aquests anys s’han dimensionat i s’han especialitzat en àmbits com, per exemple, carreteres, rases, etc.». En concret, però, va constatar que l’afectació no és sobre els treballadors sinó sobre el volum de feina: «El sector es dimensiona pel volum de feina a demanda de tot el tema d’inversió pública i de privats. Fins ara, pel que es refereix als assalariats estem en cert equilibri perquè tot i que s’ha constatat una davallada al sector públic, al sector privat la demanda d’obres ha pujat. L’estabilitat s’està mantenint per això».

Pel que es refereix a les previsions del sector de cara al 2021, Dalmau va mostrar incertesa i va explicar que «tot i que volem apostar per un any pensant en positiu, vista la situació relacionada amb la incidència de la pandèmia, el plantegem amb incògnites. El neguit és, sobretot, constatar com acaba responent el sector privat tenint en compte l’afectació que està tenint la Covid-19 sobre altres sectors del país». En la mateixa línia, va afegir que «aquest és un sector que no avisa. Respon de forma immediata i tot i que hem de ser optimistes també cal ser una mica realista, la incertesa sobre les conseqüències de la pandèmia és real». Sobre la reestructuració legislativa i en inversions que el Govern preveu de cara als pròxims anys, la gerent d’Acoda va expressar que des de l’associació han mantingut reunions constants amb l’Executiu que han estat «concloents i sempre positives. Els hem plantejat la possibilitat que, si es presenten temes relacionats amb la necessitat de diners, ens posem a la seva disposició per mirar de trobar solucions. Sobre la taula hi hem posat temes com el de les concessions administratives o la creació d’una taula destinada a treballar tot el que es relaciona amb la inversió pública. La nostra intenció és, d’alguna manera, veure com afectaria tot el tema del pressupost i traslladar-ho al sector: volum de feina, llocs de treball, etc. El que sempre busquem des de l’Acoda és donar estabilitat al sector».

Contractació d’obra pública

Tal com va apuntar Dalmau, en col·laboració amb el Govern, l’associació treballa amb la revisió de la Llei de contractació d’obra pública: «El 2021 també serà un any important en l’àmbit legislatiu. La llei presentarà una modificació molt important. A més a més, es tracta d’una legislació antiga que no s’ha revisat mai i que fins que no es torni a revisar passaran molts anys. Estem en un punt de canvi tenint en compte que aquesta llei ens afecta moltíssim». També la modificació de la llei en qüestió s’emmarca dins del pla estratègic H23.

Balanç del 2020

Per altra banda, la gerent d’Acoda va referir-se a l’afectació de la pandèmia sobre el sector de la construcció al llarg de l’any 2020. En aquest sentit, va explicar que tot i que la construcció va viure el tancament total de l’activitat, el març de l’any passat «amb preocupació igual que la resta de sectors», la construcció s’ha vist, de moment, poc afectada: «Cap empresa es va haver d’acollir a ajudes del Govern com la Suspensió Temporal del Contracte de Treball (STCT) o a la Reducció de la Jornada Laboral (RJL) justament perquè teníem en marxa un volum d’obra en marxa important». Una vegada es va plantejar la represa de l’activitat, Acoda va treballar conjuntament amb el Govern per a l’elaboració del protocol de seguretat: «Va ser un dels primers protocols que es van desenvolupar precisament perquè la reincorporació a la feina es fes de manera responsable». Pel que es refereix a les tasques que havien quedat pendents abans del confinament, Dalmau va apuntar que «la majoria de projectes s’han continuat i alguns ja s’han acabat. Hem tancat l’any relativament bé tot i que potser havíem fet previsions d’un altre tipus».

Finalment, la gerent d’Acoda va fer referència a les retallades de pressupost que es van desenvolupar al llarg de l’any passat: «Evidentment es va haver d’ajustar el pressupost del Govern i els dels comuns. Per exemple, es van anul·lar les licitacions d’obres». En aquest sentit, Dalmau va explicar que «vam mantenir una ronda de reunions amb els comuns perquè estàvem preocupats. Vam analitzar, sobretot, la continuïtat d’inversió en obra pública. Els comuns van entendre que era important seguir amb la inversió, ja que això suposa, també, un retorn pel país en l’àmbit de l’economia i dels llocs de treball». Igualment, totes les inversions plantejades pels consistoris parroquials es van veure alterades i es van haver de «reajustar i adaptar».

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
President de la Comissió d’Estudi de Creixement Sostenible
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu