La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) assegura que l’afectació a les empreses a causa de la proporció de personal de baixa per coronavirus «és generalitzada en tots els sectors». Així ho va apuntar el seu gerent, Iago Andreu, que si bé va compartir que la problemàtica va començar a mitjan desembre amb una especial incidència «al sector de l’hostaleria i del comerç», ara «l’afectació és transversal». A tall d’exemple, Andreu va fer referència a la construcció, exposant que «es reprèn l’activitat després de Nadal i algunes empreses ens han explicat que hi ha treballadors que no s’han reincorporat perquè són positius». De forma global, la CEA situa al voltant del 20% les baixes en les plantilles de les empreses del país.
Per la seva banda, el director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol, va declarar en aquest sentit que «reduir la baixa a set dies ha permès accelerar la tornada dels treballadors i guanyem algun dia, però és molt complicat», sobretot en algunes places específiques «difícils de cobrir», com podria ser el cas del personal de recepció. De fet, Pujol preveia que aquesta situació «és la dinàmica que mantindrem aquestes setmanes perquè és el que estem veient amb la variant òmicron: cada cop passarà més gent i ho haurem d’anar trampejant». En la mateixa línia, Andreu va incidir que «és molt complicat saber quant de temps es pot allargar, però la situació no fa l’efecte que hagi de millorar de manera immediata», vist que l’última variant «és molt contagiosa».
D’altra banda, ambdós van coincidir que aquesta mancança s’afegia a «l’escassetat de personal», com la va valorar Pujol, que el sector serveis viu els darrers mesos, cosa que segons Andreu provoca que les empreses «han de fer equilibris amb la plantilla restant».
Dificultat en la gestió d’altes
Paral·lelament, els empresaris també estan fent arribar a la patronal les traves a l’hora de gestionar les altes dels treballadors, tant en finalitzar el període de malaltia com si aquest opta per fer teletreball. «Hi ha alguns problemes de gestió, tot i que som comprensibles i entenem que l’administració està desbordada», va exposar Andreu, que va fer referència a l’existència de «disfuncions» també pel fet que «el sistema no està pensat per tenir tantes baixes i tantes altes de cop». Sigui com sigui, va posar de manifest que de la mateixa manera que la CASS dona una baixa de forma automàtica en confirmar-se el positiu, «hauria de ser igual de fàcil donar-se d’alta», especialment per aquells que volen continuar treballant de forma telemàtica.
Tanmateix, el director de la patronal va remarcar que hi ha casos concrets on, a través de les baixes, es genera «una certa inequitat», pel fet que «el període d’aïllament i de baixa és més curt que quan estàs vacunat». És a dir, segons Andreu, «la persona que d’entrada és poc responsable perquè no es vacuna, si a sobre és poc responsable amb la feina i prefereix estar de baixa que treballant, se li facilita una baixa més llarga». Així, la CEA va insistir a dotar de mecanismes les empreses, habilitant un marc legal, per poder conèixer l’estat de vacunació dels treballadors i prendre decisions al respecte. «No és el mateix risc el que assumeixes posant de cara al públic un treballador que està vacunat que un que no ho està», va puntualitzar. En darrera instància, el director va demanar a l’Executiu que «en la mesura del possible, ajusti la gestió de la pandèmia amb l’activitat econòmica», i en concret, «que consideri escurçar els temps de baixa tant com es pugui, sempre garantint la salut i la seguretat de la ciutadania».