La psicooncòloga i especialista en psicologia clínica Tània Estapé va fer una crida ahir, el marc d’una xerrada a la Fundació Crèdit Andorrà, a «deixar sortir les emocions primàries i negatives» per part dels malalts de càncer.
Estapé també va apel·lar l’entorn de l’afectat a no «pressionar-lo perquè sigui positiu respecte la seva situació», ja que cada persona ha de viure un «procés adaptatiu en el qual el més normal es respondre negativament». «No és veritat que si el malalt plora no es curarà», va dir Estapé, després d’indicar que un excés de preocupació per part de la família és contraproduent.
L’experta va defensar davant l’audiència la importància de viure el desenvolupament de la malaltia acompanyat d’un psicòleg perquè «el càncer no s’acaba amb el patiment físic sinó que hi ha unes repercussions psicosocials a les quals cal donar resposta». A més, també va destacar que a determinats països com ara el Canadà és obligatòria l’avaluació de l’estat anímic de l’afectat.
La psicooncòloga va explicar com els diferents estadis de la malaltia repercuteixen de manera diferent en les relacions del malalt amb el seu entorn.