Bels, lladrucs i xiulets. Aquesta era la banda sonora que avui de bon matí es deixava sentir a les principals vies de comunicació del país i que va despertar i deixar embadalit més d’un ciutadà, turista o visitant. En Lluís de Llumeneres i els seus col·laboradors dirigien fins a 1.200 ovelles per la carretera amb la màxima rapidesa i diligència, tot i que de tant en tant havien d’actuar per redreçar les més entremaliades, que s’anaven aturant per menjar de qualsevol arbust.
Un any mes el ramat d’en Lluís de Llumeneres feia la transhumància, una tradició ja mil·lenària a Andorra, i emprenia el llarg trajecte entre el coll de la Botella, a Pal-Arinsal, i el refugi de Claror, a la vall del Madriu. «El primer temps el passen a la muntanya de Setúria, a Arinsal, i el segon a la de Claror i Perafita, a la banda oposada», va explicar el pastor responsable del ramat. Malgrat reconèixer que aquest any hi ha menjar a tot arreu, el ramader va especificar que el trasllat de les ovelles tradicionalment es feia amb l’objectiu d’anar a buscar nous prats on trobar menjar per al bestiar. «Anem canviant de lloc per evitar que els camps quedin desèrtics i també per aconseguir reproduir el sotabosc», va manifestar en Lluís de Llumeneres.
El trajecte d’enguany ha constat de dos trams: un primer de Pal a Sispony que va realitzar-se durant el matí de dijous i un segon que va dur-se a terme ahir fins a la zona d’Entremesaigües. Des de dos quarts de sis del matí, amb l’objectiu de minimitzar les afectacions en el trànsit de vehicles, les ovelles ja transitaven per la CG3 i creuaven el Túnel de les Dos Valires per arribar a la CG2 i dirigir-se cap a la carretera de l’Obac. La circulació es tallava deu minuts abans del seu pas però l’avanç era ràpid i darrere de l’allau blanca passava un camió de la neteja per no deixar rastre del bestiar en unes vies de comunicació que acostumen a utilitzar només els automòbils. El ramat d’en Lluís de Llumeneres s’estarà a la vall del Madriu fins ben entrat l’octubre, quan es du a terme el sanejament.