Search
Close this search box.

El preu del metre quadrat oscil·la entre 1.800 i 5.500 euros

Els costos de construcció han augmentat els darrers anys i han provocat un encariment

L’habitatge és un tema que preocupa molt als ciutadans i les autoritats volen posar remei, ja que en els últims anys s’ha disparat molt. Concretament, de mitjana ha augmentat entre un 10 i un 15%, segons ha informat a EL PERIÒDIC un professional especialista en peritatge de béns immobles del país. 

Pel que fa als habitatges, en termes generals, no és el mateix els preus en les parròquies centrals d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany que la resta de parròquies. En aquestes dues és on els preus estan més cars. De més a menys, l’ordre de parròquies seria el següent: en el rang de preus alts i mitjos està la parròquia d’Ordino; Canillo i la Massana estan en un rang mitjà, ni molt alt ni molt baix; i finalment, a les parròquies d’Encamp i Sant Julià de Lòria, els habitatges tenen un preu entre mig i baix. 

Un aspecte a tenir en compte és que a l’obra nova els valors econòmics dels terrenys són elevats i els promotors també treballen per obtenir un marge de benefici. Els costos de construcció també han augmentat els darrers anys i això fa que s’hagin disparat els preus. Per una banda, els preus mitjans d’obra nova en parròquies centrals ronda entre els 3.600 i els 5.500 euros el metre quadrat. I,per altra banda, en les altres parròquies oscil·la entre els 3.200 i els 3.900 euros el metre quadrat. 

Pel que fa als preus d’obra de segona mà, el professional especialista en peritatge de béns immobles del país comenta que «aquí no influeixen els costos de construcció actuals, per tant, els preus haurien de ser diferencialment més baixos». Els preus mitjans d’obres de segona mà en parròquies centrals va des dels 2.800 als 4.200 euros el metre quadrat. En canvi, a les altres parròquies va des dels 1.800 als 3.000 euros el metre quadrat. 

Tot i que en aquesta forquilla de preus hi ha molt diferencial, el professional explica que «la ubicació dins de la parròquia, els serveis propers, l’alçada, l’assolellament, el nivell d’acabats, l’antiguitat o la disponibilitat de plaça d’aparcament són una confluència de factors que pot alterar tant l’oferta com la demanda».
 
A què es deu aquest augment? / Els darrers dos o tres anys els costos de producció s’han disparat i això ha provocat que els preus de venda d’obra nova hagin augmentat. Els pisos de segona mà, «a remolc de la disparitat en els preus d’obra nova, s’ha aprofitat pujant al carro», especifica el professional en béns immobles. Un altre factor que també ha ajudat amb força a aquest augment és la inversió estrangera. 

Es continua construint obra nova, però es preveu que disminueixi l’import dels habitatges

Previsió / Des d’EL PERIÒDIC hem aprofitat a preguntar-li al professional especialista en peritatge de béns immobles del país quina és la previsió dels preus de l’habitatge, si augmentaran o disminuiran. En aquest sentit, comenta que «tot i que es continua construint obra nova (amb permisos d’abans de la modificació de la llei general de territori i urbanisme aprovada al setembre de 2022), la previsió és clarament que disminueixi». 

Per una banda, segons dades oficials a Andorra, es va tancar l’any amb una inflació superior al 7%, «i estem a agost, tot i que s’ha ajustat, seguim per sobre del 4%», especifica l’especialista. Tot i que el Govern diu que tenen unes expectatives de futur positives preveient una inflació controlada els pròxims anys, «actualment semblaria més aviat el contrari, o si més no, de difícil compliment». I, per altra banda, les transaccions immobiliàries ja han caigut l’últim any al voltant del 12%, mostrant la mateixa tendència els últims trimestres. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
Secretari d’Estat de Transició Energètica, Transport i Mobilitat
Exdirector de l’Institut d’Estudis Andorrans i historiador
Presidenta de la Societat Andorrana de Ciències
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu