El teixit comercial al Principat continua creixent. El tercer trimestre de 2024 es va tancar amb 12.967 establiments actius al país i inscrits en el Registre de Comerç i Indústria. Aquesta xifra representa un increment de 213 nous negocis respecte al trimestre anterior, un creixement del 1,7%. Segons ha informat el departament d’Estadística aquest dilluns, si es compara l’activitat amb l’any anterior, el total d’establiments ha augmentat en 699 nous negocis, un 5,7% més, la qual cosa reflecteix una tendència de creixement sostingut.
El sector més destacat és el de les activitats econòmiques relacionades amb la distribució i venda de producte, incloent-hi la reparació de vehicles. Aquest àmbit compta amb 3.264 establiments, que representen el 25,2% de tots els negocis del país. Durant aquest trimestre, el comerç ha sumat 26 nous negocis, un lleuger però constant creixement del 0,8% respecte al trimestre anterior.
El segon sector amb més presència és el de les activitats professionals, científiques i tècniques, com ara serveis d’assessorament, consultoria i enginyeria. Actualment, hi ha 2.934 negocis actius en aquest sector, que suposen el 22,6% del total. Aquest àmbit ha crescut significativament, amb 84 nous negocis en només tres mesos, un augment del 2,9% respecte al trimestre anterior.
El tercer sector en importància és el de informació i comunicacions, que inclou empreses tecnològiques i de telecomunicacions. Amb 1.197 establiments (el 9,2% del total), aquest sector ha experimentat un fort creixement, sumant 45 nous negocis aquest trimestre, un augment del 3,9%.
Un repunt destacat
El tercer trimestre de 2024 ha estat especialment positiu pel que fa a la creació de nous negocis. Es van registrar 396 altes d’establiments, un 27,3% més que en el trimestre anterior. Això significa 85 nous negocis més que en el període anterior, la qual cosa evidencia un creixement sostingut de l’activitat empresarial.
Entre els sectors que més han contribuït a aquest augment, destaquen les activitats professionals, científiques i tècniques, amb 125 noves inscripcions, el 31,6% de totes les noves empreses. També el comerç a l’engròs i al detall ha mostrat un creixement significatiu, amb 72 noves empreses (un 18,2% del total de noves altes), i el sector de informació i comunicacions, que ha registrat 62 noves empreses, un 15,7% del total.
Pel que fa a la distribució territorial, Andorra la Vella continua sent el principal motor econòmic del país. La parròquia ha registrat 159 noves empreses durant el trimestre, cosa que representa el 40,2% de totes les noves inscripcions. En segon lloc, es troba Escaldes-Engordany, amb 67 nous negocis (el 16,9%), i La Massana, que va sumar 47 noves empreses (l’11,9% del total).