Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

El canvi d’hora té poc impacte sobre l’estalvi d’energia

Els estudis consultats per la Comissió Europea indiquen que és marginal, entre el 0,5 i el 2,5%

La matinada del diumenge, 28 d’octubre, el rellotge s’endarrerirà una hora a les tres de la matinada, que passaran a ser les dues. Aquest canvi, que posa final al període de set mesos d’horari d’estiu per al 2018, és una mesura establerta per la Unió Europea i que es fa de forma harmonitzada a una vuitantena de països de tot el món.

El canvi d’hora és una mesura que es va posar en marxa durant la crisi del petroli de l’any 1974, amb l’objectiu de reduir el consum d’energia associat a la il·luminació artificial. La millora de les tecnologies d’il·luminació, amb solucions més eficients com les llums LED, ha minimitzat l’impacte del canvi d’hora sobre el consum d’energia.

La culpa la té la directiva comunitària 2000/84 / CE, per la qual l’últim cap de setmana d’octubre endarrerim una hora el rellotge per passar a l’horari d’hivern, i l’últim cap de setmana de març vam avançar una hora per passar al d’estiu.

La idea és adaptar els nostres horaris a la llum natural i aconseguir així un estalvi energètic, encara que són molts els que dubten que aquest estalvi s’arribi a produir. Sí, tenim més llum al matí, però a canvi tenim menys llum en sortir de treballar. De fet, els estudis consultats per la Comissió Europea indiquen que l’estalvi d’energia és marginal, entre el 0,5 i el 2,5%. A això cal sumar, a més, el seu impacte en els bioritmes humans (en forma de cansament o falta de concentració) durant els dies posteriors al canvi d’hora.

Un dels estudis més recents, publicat a l’abril d’aquest any a The Energy Journal, recull 44 investigacions realitzades en el món que de mitjana indiquen que l’estalvi energètic que es produeix és del 0,34% durant els dies en què s’aplica l’horari d’estiu.

Els investigadors adverteixen que les dades que té cada un dels estudis analitzats i la metodologia que empren són molt variats, però hi ha una dada reveladora quan es realitzen comparacions internacionals: l’estalvi és més gran per als països que estan més lluny de l’equador.

Entra dins de la lògica: a mesura que ens aproximem als pols, hi ha més variació de llum entre les diferents estacions, de manera que en algunes zones en els dies centrals de l’estiu gairebé tot el dia hi ha sol, mentre que a l’hivern gairebé totes les hores són de nit. Si el canvi d’hora permet realitzar algun ajust, es notarà més en aquestes regions.

No obstant això, l’anàlisi indica que la diferència entre els països és tan marcada que en les regions tropicals passa l’efecte contrari: consumeixen més electricitat si canvien l’hora a l’estiu. Potser no és casualitat que molts països hagin deixat de fer-ho i que en altres mai es fes.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu