El Govern posa èmfasi en la lluita contra la drogodependència entre joves i adolescents amb la creació d’un nou grup de treball interministerial de caràcter polític i tècnic. El cap de Govern, Xavier Espot, va detallar ahir que l’equip estarà format per membres de quatre ministeris, –Salut, Afers Socials, Justícia i Educació– i es reunirà cada quinze dies per abordar el tractament d’afectats per trastorns de conducta i addicions als estupefaents. «En aquestes trobades també inclourem les seves famílies, les associacions representatives i el personal especialitzat en el tractament d’aquestes problemàtiques per a que puguem dissenyar actuacions adequades per a cada cas, que s’estudia de manera individualitzada», matisava Espot.
Malgrat que l’Executiu no va proporcionar xifres concretes sobre el nombre de joves amb trastorns de conducta o addiccions, el cap del Govern va admetre que tenen «comptabilitzats tots els menors adolescents que es troben fora del país en algun centre de recuperació, així com també dels que estan al Principat», i va afegir que «no volem donar cap número perquè no es pot ficar en el mateix sac persones que tenen una dependència greu, amb d’altres que no són considerats addictes o amb els que pateixen un trastorn de conducta però que no tenen cap drogodependència».
Espot: «En aquestes trobades també inclourem les famílies, les associacions i el personal expert»
El que sí va manifestar és una «creixent preocupació entre la societat sobre aquest problema», motiu pel qual el Govern va decidir unir esforços entre els seus ministeris per eradicar «la greu situació en la que es troben alguns dels nostres joves», puntualitzava Espot. També va posar en relleu que «les darreres xifres que es tenen a l’abast no indicaven un augment del consum però sí un consum a edats més joves».
Reunió quinzenal /
La d’ahir va ser la primera trobada del grup de treball, en la que hi eren presents, a més del cap d’Estat, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, el ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, la titular d’Educació, Ester Vilarrubla, així com els secretaris d’Estat de cada departament. Les reunions quinzenals serviran per refer el pla nacional contra la drogodependència, que segons deia Espot, «s’ha quedat enrera» i plantejar noves estratègies. Com a exemple, el cap del Govern plantejava que, si fes falta, «s’augmentaria la vigilància policial en parcs i al voltant de les escoles per evitar el consum d’alcohol, cànnabis o marihuana».
El Govern no va facilitar una xifra de joves afectats però fa un seguiment dels casos dins i fora del Principat
Segons el màxim responsable de l’Executiu, aquest grup de treball complementarà i coordinarà la tasca que actualment fa cada ministeri, però amb un seguiment transversal dels recursos. Pel que fa a la demanda de les famílies que el centre d’atenció privat que hi ha al país es pogués incloure a la cartera de serveis, Espot va assegurar que «és evident que tots els recursos dels quals es pugui disposar, el Govern els inclourà», però va recordar que cal que aquest centre estigui, primer, certificat.
Pla de treball /
Entre les accions més destacades a treballar es troben, a més del pla nacional contra la drogodependència, l’elaboració del pla nacional de salut mental, que preveu una especial atenció en aquests casos, i que es piloten des del Ministeri de Salut; els serveis i protocols d’atenció i detecció de joves en situació de risc, que desenvolupa el Ministeri d’Afers Socials; els programes preventius i de seguiment que es duen a terme des d’Educació, que implementen accions diverses a les escoles; així com els protocols específics i les accions policials que s’implementen des del Ministeri de Justícia i Interior.