Search
Close this search box.

Afectats de BPA emprendran accions contra Credit Suisse

Els clients recorren a la justícia espanyola per recuperar les accions en renda variable bloquejades

Els clients de Banca Privada d’Andorra (BPA) que segueixen tenint part dels seus estalvis bloquejats a Credit Suisse estan estudiant emprendre accions judicials a Espanya per recuperar les accions invertides en renda variable. Les advocades que lideren la plataforma d’afectats de BPA, Anna Solé i Gema Martínez, organitzen aquesta tarda una xerrada a l’Hotel Plaza per informar de manera gratuïta a tots els interessats de l’estratègia que seguiran amb el suport d’una associació espanyola per tal de recuperar els diners que porten més de dos anys i mig atrapats a l’entitat bancària helvètica.

La idea, recorden, és que els clients solucionin la seva situació abans que acabi l’any per tal d’evitar l’intercanvi automàtic d’informació bancària a partir del gener de l’any vinent. Segons van calcular les dues lletrades, encara hi ha uns 20.000 comptes afectats que aglutinen fins a 600 milions d’euros bloquejats. Davant de l’evidència, segons opinen, que la negociació que està duent a terme l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) i Vall Banc no està funcionant, les advocades han pres la iniciativa de travessar la frontera i afegir, a les demandes ja interposades al Principat, noves accions legals a Espanya, ja que la majoria dels clients atrapats provenen de l’Estat veí del sud.
Conseqüències del bloqueig / Cal recordar que la persistència del bloqueig de la renda variable no només afecta a aquests clients, sinó que també està tenint conseqüències per al Govern, que no està rebent la quantitat de diners pactada amb el fons JC Flowers, comprador de Vall Banc.

En aquest sentit, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va afirmar en la sessió de control al Govern que va tenir lloc la setmana passada al Consell General que el bloqueig de la renda variable a Credit Suisse ha provocat un endarreriment en els pagaments de JC Flowers, que fins ara només ha fet un ingres de 3,4 milions d’euros en el moment de la signatura del contracte, el passat 20 de juliol del 2016.

Això es deu, segons va explicar Cinca, al fet que el contracte preveu que es realitzi un primer pagament del fix, referent a aquests 3,4 milions, i dos més que haurien d’haver tingut lloc al cap de sis i 12 mesos respectivament. Els dos darrers pagaments no s’han dut a terme encara –malgrat que les dates ja s’han complert– perquè la seva quantitat estava subjecta a l’evolució del negoci de l’entitat bancària, és a dir, a la quantitat d’actius que finalment s’han traspassat de BPA a Vall Banc i dels que s’han quedat a la nova entitat durant aquest període de temps. Aquest càlcul, però, no s’ha pogut fer encara perquè part dels actius, la renda variable, segueixen bloquejats i, per tant, no es pot calcular el total d’actius traspassats per completar el preu final a pagar.

Amb tot, el responsable de Finances va deixar clar que, malgrat el retard, els pagaments no perillen i es formularan tan bon punt la renda variable es desbloquegi.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
Secretari d’Estat de Transició Energètica, Transport i Mobilitat
Exdirector de l’Institut d’Estudis Andorrans i historiador
Presidenta de la Societat Andorrana de Ciències
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu