Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Andorra Endavant dona un pas enrere i no formarà part del pacte per la Unió Europea

Tots comencen a tenir una posició més o menys clara excepte Concòrdia, que ajorna la seva resposta a l'1 de setembre

Andorra Endavant es desmarca del Pacte d’Estat per l’Acord d’Associació amb la Unió Europea per voluntat pròpia. Així ho va afirmar ahir la líder del grup parlamentari, Carine Montaner, en la reunió celebrada a l’edifici administratiu del Govern: «La nostra intenció és tenir bones relacions amb Europa, però creiem que aquest pacte aportarà més riscos que beneficis a Andorra», afegint que la seva retirada és déu al fet que «no encaixa amb la nostra filosofia ni tampoc amb la del país». D’aquesta manera, el que havia de ser una reunió merament transitiva va veure com, finalment, un dels seus jugadors deixava enrere el tauler, amb la possibilitat de sumar una nova baixa abans que acabi l’estiu: Concòrdia. 

«No tenim encara clar la nostra posició respecte el pacte i si en formarem part», va explicar el seu líder, Cerni Escalé, afirmant que, abans de res, «volem revisar tota la documentació que ens ha facilitat el Govern en relació amb els acords parcials de l’acord». Tot i això, des de Concòrdia es manté la promesa de donar una resposta abans de l’1 de setembre, ja que la intenció és «veure punt per punt l’impacte que suposaria per a Andorra i, a partir d’aquí, celebrar una assemblea en la qual adoptarem una posició o una altra», va declarar Escalé. 

En l’altre costat de la balança es troben el Partit Socialdemòcrata i Acció, els quals van comptar ahir amb la presència de Judith Salazar i Judith Pallarés, respectivament. Més convençuda de l’aprovació del pacte, Salazar va indicar que, per la seva part, «l’acord està pràcticament enllestit, tot i que mantindrem el nostre posicionament respecte a les qüestions que s’hagin de negociar». Pallarés, per la seva banda, va agrair de nou al Govern la seva inclusió a la taula de negociacions perquè guarden molt interès «en conèixer tota la informació de primera mà», ja que «creiem que sí que serà positiu i favorable per al país».

I què passa amb Demòcrates?

El partit liderat per Xavier Espot, qui també va estar present a la reunió, va comptar amb la representació de Jordi Jordana, el qual va voler recordar a tots els presents que la intenció de la reunió és fer un pacte de seguiment de la negociació: «No es tracta d’aprovar ara l’acord o no, ja que encara resten moltes coses a parlar», va assenyalar. Unes paraules que, en certa manera, van ser també subscrites pel representant de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, qui va declarar que «hem de fixar una posició negociadora que ens representi a tots i que no sigui només la del Govern». 

La reunió va comptar també amb el conseller liberal no adscrit, Víctor Pintos; l’expresident de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, i la membre d’Unió Laurediana, Maria Àngels Terrès. Amb unes posicions més o menys ja definides sobre la seva proximitat o no al pacte, Pintos va afirmar que, tot i que es trobin més a prop que lluny, serà el partit qui «tingui l’última paraula a l’hora d’aprovar-ho de forma definitiva o no».

Així doncs, Espot va emplaçar a tots els presents a tornar-se a reunir el pròxim 1 d’agost, moment en què es tornarà a abordar l’estat de les negociacions. Quedarà encara pendent llavors l’adhesió o no del grup parlamentari Concòrdia, així com veure si la decisió d’Andorra Endavant és realment definitiva, amb la voluntat doncs que la signatura del document del Pacte d’Estat pugui comptar amb la representació de tots els partits que conformen el tauler polític del país.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu