La ministra d’Afers Exteriors va presentar ahir davant la comissió de Política Exterior l’informe anyal d’Acció Exterior del ministeri per a l’any 2022. A grans trets, Imma Tor va manifestar que durant l’any passat es van assolir molts dels objectius fixats, sobretot el de defensar els interessos del país i dels ciutadans a nivell internacional. Després de recordar les visites de nombroses autoritats al Principat, també va incidir en l’acollida de refugiats, que va arribar fins a les 350 persones procedents de la guerra a Ucraïna. Pel que fa al pressupost del ministeri, va destacar que durant el 2022 Afers Exteriors va comptar amb un pressupost de 7,5 milions d’euros, el ministeri amb menys dotació de tot el Govern. De fet, l’import ha anat anant a la baixa al llarg dels darrers anys.
Quant al departament d’Afers Jurídics, el qual s’encarrega principalment de l’adhesió d’Andorra als convenis internacionals, va permetre que durant el 2022 entressin en vigor 10 convenis i es van signar 11 instruments. Al final de la legislatura, a més, hi havia 16 convenis en fase avançada de negociació i pendents de signatura. En l’àmbit multilateral, també van entrar en vigor una dotzena de convenis. Quant als Afers Jurídics Internacionals, durant l’any passat es van tractar cinc extradicions i es van emetre 4.372 legalitzacions o postil·les. En total, Andorra ha ratificat 150 convenis multilaterals, forma part de 27 organismes internacionals i és observador en altres tres organismes més. Pel que fa a les demandes consulars, el 2022 es van rebre fins a 1.500 consultes d’emergències consulars, demandes de salconduits d’andorrans que es trobaven a l’estranger o demandes d’estrangers per saber com podien venir a Andorra.
Reptes de futur / A l’últim, i en relació amb els reptes de futur d’Andorra a nivell d’Afers Exteriors, Tor va manifestar que el principal objectiu serà consolidar l’estructura del ministeri, però també treballar en altres dues noves àrees com la d’afers consulars i la de cooperació multilateral i desenvolupament.
Un punt important, a més, serà la creació de dos reglaments. D’una banda, el de compensacions econòmiques, el qual preveu una remuneració per a les hores extres dels treballadors i, d’altra banda, el reglament de mobilitat, un text que tindrà com a objectiu «tenir uns criteris molt precisos en el moment de destinar personal a les ambaixades», malgrat que caldrà esperar a veure quan i com s’aplica.
Altres reptes que s’ha marcat la ministra i als quals s’haurà de fer front seran reforçar la cooperació transfronterera; continuar donant a conèixer la realitat del país amb l’acord d’associació; continuar signant acords de mobilitat en benefici dels joves; reforçar l’aplicació de l’Agenda 2030 o continuar aconseguint visites en el marc del 30è aniversari de l’ingrés d’Andorra a l’ONU, informa l’ANA.