El cap de Govern, Xavier Espot i la ministra de Presidència, Economia i Habitatge han informat avui la suspensió de la inversió estrangera immobiliària mentre es reformula la Llei, amb l’objectiu de no fer «un efecte crida» mentre es faci la mateixa llei, que s’enviarà demà a tràmits parlamentaris i es pretén que tingui una durada de tres mesos. Aquesta llei tindrà una taxa finalista que es destinarà a finançar promocions d’habitatge a preu assequible a més de projectes de diversificació econòmica.
El cap de Govern, Xavier Espot, ha explicat que «no estàvem a favor d’aturar en sec la inversió estrangera en matèria d’habitatge, ja que creiem que aquesta també aporta riquesa i valor afegit, i mentre no tinguem un acord amb la Unió Europea, Andorra no té la capacitat de diversificació de la seva economia suficient per parar-la en sec». Per altra banda, aquesta suspensió és per a persones físiques, jurídiques, i andorranes que tinguin capital en altres països.
A més, Marsol ha explicat que des de Govern preveuen poder tenir el text legislatiu, que defineixi la taxació, redactat i aprovat abans de finalitzar l’any, i que mentrestant «quedarà suspesa la inversió per a totes les persones físiques o societats estrangeres, així com a persones jurídiques», i a més ha apuntat que amb el projecte de llei que es fixarà contemplarà penalitzacions respectives a la desinversió al país. Espot per la seva banda, ha explicat que la previsió és que es determini un percentatge determinat no inferior al 10% de la inversió declarada.
A banda de la taxació, Marsol ha destacat que el nou text modificarà el silenci administratiu, és a dir, que si en el termini d’un mes l’administració no s’havia pronunciat en relació amb una sol·licitud d’inversió estrangera, s’entenia com una proposta afirmativa: «Proposarem que el silenci administratiu sigui negatiu si en un mes no s’ha pogut resoldre o analitzar bé la situació».
Respecte tirar endavant el projecte llei en tres mesos, el cap de Govern ha destacat que hi ha uns tempos de llei, s’ha d’aprovar i que requereix certs tràmits, per això no volem passar una mesura d’aquestes característiques sense que hi hagi un debat parlamentari serè. Per altra banda, Marsol ha explicat que es votarà dijous en el Consell General, i que el Govern porta des de finals de juliol parlant amb altres grups parlamentaris sobre aquesta llei: «Hi ha matisos en què no estan del tot d’acord, però en general hi ha hagut molt bona rebuda», explica la ministra, recalcant que «abans de la roda de premsa ja ho havia comunicat als altres grups parlamentaris».
Per altra banda, en relació amb els estudis de càrrega que han d’elaborar els comuns per definir la capacitat urbanística de cada parròquia, Govern ha posat sobre la taula que s’apel·la a cada corporació per tirar-los endavant. A més, el cap de Govern ha posat en relleu que «les úniques administracions que han posat fil a l’agulla han estat comuns encapçalats per Demòcrates per Andorra», i ha destacay que «les paraules se les emporta el vent, però compten els actes».
Resposta del PS/ EL PERIÒDIC va parlar ahir amb el president del PS i Conseller General, Pere Baró, que ha destacat que estava d’acord amb la moratòria, però no només per tres mesos: «Volem que es faci un consens amb totes les forces polítiques», remarcava. A més, ha posat sobre la taula que la taxa finalista no és la solució, «perquè als inversors els és igual gastar-se els diners que calgui».
Per això, Baró està d’acord amb frenar la inversió estrangera fent un Pacte d’Estat en matèria d’habitatge, en què totes les forces polítiques puguin dir la seva. Així doncs, reconeix que «la inversió estrangera és el problema, ja que els estrangers estan fent pisos amb preu molt elevat. La solució seria «limitar als inversors amb què només puguin comprar un habitatge com en la llei del 2008, recordava Baró.