La «precarietat democràtica» d’Andorra és el principal motiu pel que Podem abandona la seva condició de moviment social per erigir-se com a una més de les opcions per a la ciutadania dins de l’esfera política nacional. Després de recollir «a peu de carrer» les principals inquietuds de la població i la desatenció d’aquests «neguits» per part de l’administració, opta per erigir una via per la qual pretén que sigui «la ciutadania qui prengui les decisions finals». Vetllar per la reforma d’una Constitució que consideren ja ha quedat obsoleta es recull dins de la llista de prioritats de la nova tessel·la de l’espai representatiu andorrà.
Combatre l’«enorme distanciament» existent entre la societat i els polítics apostant per la «transparència, la participació, la constància i saber on volem anar» és la principal fita de la recentment constituïda formació política, que assegura no pertànyer a «dreta ni esquerra», conceptes que cataloga dins de «l’antiga política». Podem no es vol etiquetar més enllà de definir-se com a canal del poble per a tenir «la màxima incidència en les decisions legislatives».
Joan Seguí és, per ara, el president de l’associació i l’encarregat de traslladar el plegat d’objectius del grup en una roda de premsa que ahir es desenvolupava per comunicar l’oficialització del partit després d’un any de tràmits burocràtics. L’encapçalament queda, però, supeditat a les decisions de les assembles amb la ciutadania; el nom de Seguí només s’emprava per poder entrar els estatuts al Govern. Si no hi ha un organigrama amb noms i càrrecs definits, sí que l’organització té, però, una composició «bicèfala». Tal com va explicar el president, la formació es bifurca en una secretària general, d’una banda, i el consell ciutadà, de l’altra. Serà aquest segon qui s’encarregui de donar el vistiplau a «la majoria de decisions» de la primera, segons va assegurar.
Preguntats sobre la participació de les properes eleccions, l’equip no va descartar entrar-hi a participar després de donar-se a conèixer i no descarta anar en coalició, reconeixent l’existència de partits amb qui coincideixen, ideològicament, en certs aspectes. Abans, però, i a través d’un local «a peu de carrer» per facilitar-hi l’accés així com amb la celebració d’«assemblees ciutadanes», vol donar a conèixer perquè s’eleva a partit. Aquest pas, tal com va explicar Seguí, es va donar per tenir «una eina de treball» amb la qual abordar, principalment, «els vessants social i laboral» –aquest darrer lligat estretament amb els sindicats–, així com de «dret ciutadà».
Poder de vet/ Des de Podem, a banda de lamentar el fet que la Constitució «no s’hagi desenvolupat» i recalcar la necessitat de «modificar-la», es denuncia «el poder de vet» amb què encara compten «els Copríneps», la qual cosa, creuen, minva «la sobirania del poble andorrà».
La nova opció política, que assegura mantenir «la filosofia» del partit de mateix nom a Espanya però tot aplicant-la a Andorra, afirma pensar que «ara toca, anem a fer» i, consegüentment, conclou que «les paraules es demostren amb moviment».
El partit compta amb «delegats per a cada parròquia» i establirà «cercles temàtics» per anar resolent els problemes socials recollits el darrer any, i que passen per la democràcia, la baixa activitat sindical però també per «la salut i l’educació». Per ara, però, «polirà eines i essències» que seran el «funcionament de base» i que presentaran «properament».