A dos dies que el Comú d’Andorra la Vella pugui inaugurar, si no hi ha cap imprevist, les obres d’embelliment de l’avinguda Meritxell complint els terminis anunciats, el conseller de la minoria liberal, Víctor Pintos celebra que s’hagi aconseguit la fita. Amb tot, no s’està de retreure el sobrecost que presenta l’obra. «Jo al lloc de la cònsol no m’hauria atrevit a aquesta disbauxa dinerària i hauria apostat per fer una obra amb més llarga durada i buscant la màxima rendibilitat financera i social», exposa sense embuts. I és que malgrat que assegura que «no tinc res a dir» sobre el resultat de l’embelliment, «és molt digne i maco i es guanyen espais, dona sensació d’amplitud, l’espai és molt diàfan, molt més obert i elegant», segueix pensant que hauria estat millor «buscar la manera de fer les obres amb recursos financers però que els impactes fossin els mínims tant per als ciutadans com per als comerciants».
Així, no s’amaga de «felicitar la cònsol per tirar endavant un projecte que a nivell de terminis era complicat», però deixa clar que «el comú en aquest afer s’ha gastat molts diners. Nosaltres hem copsat que els preus realment estan per sobre del que serien els preus habituals d’altres obres del mateix estil». Pintos recorda que ha sigut una obra «d’embelliment», és a dir, una obra de «restauració superficial» en la que no s’han hagut de dur a terme tasques pel que fa a la infraestructura (ni canonades, ni cablejats) i es mostra convençut que «ha costat molts més diners del que hauria pogut costar canviant el plantejament».
Model de Carlemany
El conseller de la minoria hauria estat més partidari d’aplicar el model amb què es desenvolupen les obres d’embelliment de l’avinguda Carlemany d’Escaldes: treballant per trams. «Segurament han seguit el que jo crec que seria més correcte, però no tinc la vareta màgica», aclareix i insisteix que allò que el preocupa és que «el dispendi econòmic ha sigut desaforat i és palpable», fet que assegura que tindrà conseqüències en les finances comunals un cop s’arribi al final del mandat. Pintos afirma que s’incrementarà el nivell d’endeutament. «I això si es pot evitar, és millor. L’endeutament ha de tendir a la baixa». Des del seu punt de vista l’administració pública hauria de seguir un model «que tendeixi cada vegada més al de l’empresa privada». Les claus seria «no embolicar-nos amb endeutaments, increment de personal o amb temes que deixin una corporació malmesa a tots nivells». En definitiva, defensa «una línia de racionalitzar-ho tot».
Objectius
Malgrat que finalment s’assoleixin els terminis fixats, el conseller de la minoria planteja una reflexió: realment s’ha aconseguit l’objectiu que es perseguia? «Es volia fer una remodelació integral i que afectés el mínim possible el comerç, el turisme, etcètera. Realment això ha sigut així?». Pintos assegura que és una valoració a tenir en compte «perquè no ho tinc del tot clar. Han sigut quatre mesos complicats, tant per al turista com per al resident i també els mateixos comerciants». És per aquest motiu que es pregunta: «Haguéssim pogut canviar la manera de procedir sobretot per minimitzar aquest impacte financer que ha tingut a la tresoreria del comú?». I és que tal com s’ha explicat fins ara, malgrat que la previsió inicial de costos se situava cap als set milions d’euros, actualment ja s’ha arribat als 11 milions «i ja ens han avançat que hi haurà increments». Des del seu punt de vista «això és un preu molt car que ha de pagar la parròquia», si bé considera que els ciutadans potser no se n’adonen. «Els ciutadans el que veuen és la conclusió del projecte, un embelliment que és molt digne i molt maco».