Les paraules del conseller delegat de Saetde, Joan Viladomat, que van deixar clara la fi de la marca Grandvalira i l’aposta per un forfet únic de país no s’acaben d’entendre des d’Ensisa, la societat explotadora de les pistes de Soldeu – El Tarter. O almenys això es desprèn de les declaracions del cònsol major de Canillo i president del consell d’administració de la societat, Josep Mandicó, en ser preguntat per la qüestió. «Parlar ara d’un forfet únic quan estem a punt de trencar un forfet mundialment reconegut i que ens va molt bé a nivell de país, se’m fa difícil. Anem per passos. Quan haguem solucionat una cosa, després solucionarem l’altra», va exposar. I en demanar-li per l’aposta de Viladomat que en cinc anys es funcionarà amb un forfet de país va respondre: «Per norma no m’agrada jugar massa i menys en aquests temes que crec que són prou seriosos per fer apostes d’aquestes, però comencem amb mal peu si trenquem una cosa per després tornar-la a fer», va afirmar. Malgrat no dir-ho obertament, queda clar que hi veu contradiccions.
I és que Mandicó va reiterar que sempre han estat oberts al diàleg i que com han defensat des del primer dia «lluitarem fins al final per mantenir el nom de Grandvalira i el forfet únic». En aquest sentit no va voler entrar a valorar altres opcions de futur, tampoc la del forfet conjunt amb Arcalís, perquè va assegurar que desconeixia quines eren les explicacions exactes que havia donat Viladomat, però en tot cas va deixar les decisions en mans del consell d’administració de Nevasa. «Si surt la proposta, l’estudiarem», va afirmar.
Aclarir la incertesa
Mandicó, en declaracions als mitjans després d’una sessió llampec de consell de comú, també va admetre la necessitat de fixar una data límit per aclarir quin serà el nou producte que es podrà oferir a partir del 2019, quan segons el previst Nevasa haurà acabat el procés de liquidació i s’acabarà l’existència del forfet conjunt del domini. «Està clar que hem de posar una data, hem de saber quin dia acabarem decidint si fem una cosa o altra», va manifestar.
També entén la preocupació dels operadors turístics per la incertesa que hi ha a hores d’ara sobre la taula. «El que no podem fer és anar fent passar la gent amb el qui dia passa, any empeny. Hem d’aclarir en quina data es decidirà exactament què es farà i què no», va insistir. Segons el cònsol ara mateix queden dos temes sobre la taula: «decidir si es manté el nom de Grandvalira i el forfet únic del domini». El posicionament d’Ensisa es manté inalterable, però Mandicó també va reconèixer que no poden prendre decisions pel seu soci.
Preocupació a Turisme
Cal recordar que fa tot just una setmana el ministre de Turisme, Francesc Camp, va manifestar que està més preocupat pel trencament de Grandvalira que pel Brèxit, ja que una de les conseqüències que se’n podrien derivar és la pèrdua d’operadors turístics internacionals. De manera similar es va expressar un dels principals operadors turístics britànics, Neilson. El director de la companyia, Ian Archer també va indicar que la incertesa no afavoreix la situació, ja que mentre no s’aclareix el futur es generen dubtes que poden fer que alguns turistes canviïn de destinació. És per aquest motiu que va reclamar la necessitat que des de Grandvalira s’aclareixi com més aviat millor com es treballarà després del trencament per poder planificar la temporada.
La Vall d’Incles enceta temporada pendent del temps
El Comú de Canillo va aprovar ahir la renovació un estiu més del contracte de lloguer per habilitar un aparcament a l’entrada de la Vall d’Incles. El contracte va del 15 de juny al 15 de setembre i té un import total de 2.000 euros. Sobre l’afluència a la vall, el cònsol va recordar que depèn molt del temps i que per ara «no acompanya», però que les previsions són bones. Tot i l’interès dels turistes considera que cada vegada els creixements seran «més petits».
La plataforma de Soldeu serà més petita del previst
El cònsol major de Canillo, Josep Mandicó va negar ahir que el projecte de la plataforma de Soldeu hagi sofert canvis substancials després d’aprovar-se la declaració d’interès nacional. En aquest sentit va explicar que en qualsevol projecte «hi ha canvis, i més en un projecte d’aquesta envergadura», però va garantir que la única diferència que es podria apreciar un cop finalitzat és que «la plataforma serà un pèl més petit del què s’havia projectat». De la mateixa manera, va apuntar que les obres es desenvolupen segons el calendari previst si encara que «és just, si continuem així arribarem».
D’altra banda i en relació a l’aute del Tribunal Superior que rebutjava aturar les obres de la plataforma mentre la justícia no resol el recurs de la família Viladomat contra la sentència de primera instància, Mandicó es va mostrar «satisfet perquè no s’aturen les obres», però va indicar que «a vegades les coses es poen arreglar més amb el diàleg i menys justícia».