L’aprovació de la reforma laboral va generar un intens debat, dijous, al Consell General. I ahir al matí ja se’n recollien els primers efectes entre els descontents: l’USdA va fer una crida a la mobilització ciutadana per mostrar el rebuig a la nova llei de relacions laborals, la d’acció sindical i patronal i la de mesures de conflicte col·lectiu en considerar que representen «un atac directe contra tots els treballadors». El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va assegurar que «lamentem molt que s’hagin aprovat aquestes lleis i a partir d’aquí mirarem d’organitzar una gran mobilització de tots els treballadors, públic i privats, i de totes les entitats progressistes i els partits que ens donin suport».
La proposta vol ser molt transversal perquè es considera que la «retallada de drets» afecta a tothom, per la qual cosa també es convoquen entitats com la Federació de Gent Gran o les associacions feministes, «tots aquells que han vist trepitjats els seus drets per la majoria absoluta de DA». La idea, que s’haurà d’acabar de materialitzar en una reunió que es farà dilluns, passa per fer una concentració o una manifestació que hauria de tenir lloc «abans de Nadal». «Són unes lleis fetes per la patronal que menyspreen els treballadors, públics i privats», va afirmar Ubach. En aquest sentit des de l’USdA també es va lamentar que finalment els liberals donessin suport a la reforma.
Suports
A més de l’USdA, Podem és una de les formacions que forma part de l’organització i segons va poder confirmar EL PERIÒDIC, sindicats com el CFPA, l’Associació de Bombers (ABA) i amb tota probabilitat el Sipaag també se sumaran a la crida. Pel que fa a partits polítics, fonts del PS van assegurar que «òbviament» es donarà suport a una mobilització d’aquestes característiques, ja que «som el partit que ha liderat l’oposició a uns textos que sense el PS s’haurien aprovat sense que els ciutadans se n’haguessin assabentat».
De la seva banda, el president de Podem Andorra, Joan Seguí, va exposar que ja abans de l’aprovació dels textos «la mobilització estava sobre la taula», ja que «considerem que amb aquesta reforma es fan molts passos enrere en un sistema de gestió política que ha quedat antic». Pel que fa a l’articulat de les lleis va assegurar que té un perfil «per coaccionar l’acció sindical, el dret a vaga i tenir més lligats els treballadors». De fet, va assegurar que «amb les hores de treball dels nens ens posem les mans al cap». Així, va assegurar que a més de mobilitzar-se per la reforma laboral, també volen mostrar el malestar per «les pensions de jubilació i els números d’estadística que han presentat». Segons Seguí, «és un engany rere un altre. Ens expliquen una faula de conte de fades que només fa que allargar els problemes d’habitatge i pensions».
La CEA avisa d’un «esforç important» per aplicar les lleis
La CEA va mostrar ahir la seva satisfacció per l’aprovació de les noves lleis laborals si bé no va amagar decepció pel fet de no haver pogut aconseguir la moratòria de tres mesos que havien demanat per aplicar el nou codi de relacions laborals. «La CEA lamenta no disposar de més temps per garantir la correcta implementació d’aquest nou marc normatiu, tot i que valorem positivament que s’hagi posposat l’entrada en vigor fins a l’1 de febrer, un mes més tard del que estava previst», van exposar en un comunicat. De fet, el president de l’entitat, Gerard Cadena, va admetre que la situació «comportarà un esforç suplementari» per a totes les empreses que pot ser més o menys dificultós de superar en funció de les dimensions. Per aquest motiu va apuntar que s’intentarà parlar amb el Govern per fer-li arribar «les problemàtiques o necessitats» que els associats els facin arribar. D’aquesta manera «intentarem trobar una solució» a les dificultats que puguin aparèixer.
Pel que fa als nous textos, consideren que aporten «més seguretat jurídica», així com una millora dels canals de comunicació entre els diferents agents implicats, però també noves obligacions per a l’empresariat andorrà. Igualment van celebrar la inclusió d’una de les propostes que es van fer des de la patronal com és la creació de capitalització. Per aquest motiu es posarà en marxa una campanya d’informació entre els seus membres perquè coneguin els canvis. Cadena també va assenyalar com a «molt important» el fet que s’obren canals de comunicació diferents dels que tenim, gràcies a la creació del consell econòmic i social en el qual tindran presència el Govern, la patronal i els sindicats. A més, també va assegurar que la reforma és «molt més favorable als treballadors que a les empreses». Pel que fa al dret de vaga, considera que ha quedat regulat «dins els estàndards europeus» i que és una mesura que feia falta tirar endavant. «Tenint en compte que tenim una economia molt fràgil, el conflicte ha de ser l’últim pas i no ha de perjudicar ni a l’empresari ni al treballador», va dir.