La Llei d’economia circular ja és una realitat, després de la seva aprovació unànime al Consell General, en la sessió celebrada ahir. Representa un pas més en el compromís d’Andorra amb la preservació del medi ambient i d’un creixement sostenible, a través d’un canvi de paradigma del model econòmic productiu, passant del lineal al circular, per optimitzar els recursos i minimitzar els impactes ambientals. Així, el projecte de llei estableix accions, tant per a particulars com per a empreses i les administracions, per reduir el malbaratament alimentari i la generació de residus, amb l’objectiu de canviar els hàbits de consum de la ciutadania per potenciar el reciclatge i la reutilització, allargant al màxim la vida útil dels productes.
El conseller general del Grup Parlamentari Demòcrata Joan Carles Ramos va manifestar en la seva intervenció que l’actual món «materialista, amb necessitats energètiques mai abans vistes, genera volums ingents de residus i contaminació», motiu pel qual va definir aquesta llei com «de pura necessitat, perquè el planeta i les noves generacions ens ho exigeixen». Per això, entre altres mesures, la llei regularà la importació dels productes d’un sol ús, fomentarà els productes locals i de temporada i afegirà responsabilitats per a productors i importadors a fi de garantir una gestió responsable a favor de la reutilització i el reciclatge. En aquest sentit, la llei es marca uns criteris ambiciosos com són l’increment dels nivells de reciclatge de residus urbans per sobre del 60% i reduir un 10% la seva producció. Sobre aquestes xifres, el president suplent del Grup Parlamentari Liberal, Marc Magallon, va subratllar que «implicarà molts esforços, però què és l’únic camí a seguir: disminuir els residus que generem, especialment els plàstics i el malbaratament d’aliments». Tanmateix, el president suplent del grup de Ciutadans Compromesos, Raul Ferré, va recordar que aquest text implica un canvi d’hàbits «a tots els sectors».
D’altra banda, el Grup Parlamentari Terceravia + Unió Laurediana + Independents també va votar a favor el projecte de llei. El conseller general Oliver Alis va assegurar, durant el seu discurs, que el text «ha de ser nova empenta que guiï les empreses i ciutadans a millorar en els processos de producció i de consum. I les institucions públiques hem de ser un exemple a seguir. Per això, vam presentar esmenes per fer més efectiva i aplicable la llei».
Finalment, el Grup Parlamentari Socialdemòcrata i la consellera general no adscrita, Carine Montaner, també van donar el seu vot a favor. Així, el conseller socialdemòcrata CarlesSanchez va subratllar que la llei és «necessària» i que el grup va presentar 60 esmenes per reduir els residus, fer una llei més efectiva i reduir la incineració de residus a la mínima expressió. «El camí ha de ser real i no un miratge», va assenyalar.