Aquest matí s’ha celebrat la jornada ‘Joves, Unió Europea i acord d’associació: oportunitats i reptes’, on els joves han pogut comentar amb el cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, els reptes i les oportunitats que suposaria l’acord per als joves. La trobada ha aplegat prop una cinquantena de joves i ha tingut lloc al Centre Cultural de la Llacuna d’Andorra la Vella.
El cap de Govern ha apuntat que aquesta trobada és important, ja que el col·lectiu dels joves “són un dels que veuran més avantatges i més beneficis i que a la vegada podrà extreure totes les seves potencialitats, en el seu futur treball, el reconeixement de qualificacions professionals, les possibilitats de poder participar al programa Erasmus”. Per completar aquestes oportunitats laborals, Andorra podrà utilitzar la xarxa Eures, que és una gran bossa de treball a escala europea que posa a l’abast dels ciutadans ofertes de feina específiques arreu d’Europa i, també, suposa un enorme avantatge per les empreses quan busquen perfils molt concrets que no poden cobrir al país.
Espot ha explicat que als joves “els interessa la lliure circulació de persones, com quedarà el manteniment de l’operador públic en matèria de telecomunicacions, de com quedarà la situació dels serveis financers i, per tant, hem pogut fer un repàs global a totes aquestes qüestions”. També ha apuntat que és normal que els joves tinguin dubtes i neguits respecte l’acord, ja que “segurament des del procés constituent de fa 30 anys”, i que a la vegada “condicionarà la prosperitat econòmica i futura del nostre país”. El cap de Govern ha detallat que s’està aprovant un marc de relació “dinàmic” i que és una situació “molt tècnica”, que fa que la gent ho vegi una cosa molt llunyana i complicada, o per aquest motiu des de l’Executiu volen treballar bé les accions pedagògiques.
Espot també ha aprofitat l’ocasió per explicar en quin punt es troba l’acord d’associació amb la Unió Europea, posant èmfasi en el protocol de serveis financers, al que ha descrit com “dur i estricte”, però també positiu, ja que podria portar al fet que Andorra pogués formar part del sistema de serveis financers europeus. El cap de l’Executiu ha manifestat que això suposaria “una gran oportunitat”, ja que permetria convertir el país amb una plaça financera equivalent a la que és Luxemburg, el que comportaria prosperitat econòmica i la creació de llocs de treball qualificats, entre d’altres. Tot i que el protocol és estricte, “estem discutint com podem diagnosticar tots els punts difícils i com els podem reconduir i negociar a benefici d’Andorra”.
Durant la jornada, la moderadora ha demanat al cap de Govern que en el cas de si en un possible referèndum sobre l’acord, guanyés el no, quin seria el següent pas per part de l’Executiu. Espot ha reivindicat que “digui el que digui serà mal interpretat”, i que el que és important ara mateix és tancar l’acord, i després el referèndum, i que després ja es veurà que acaba passant, tot i que ha afegit que “un no a un acord d’associació, obre un escenari molt incert que jo crec que requeria estabilitat política”.
Després de l’exposició inicial de Xavier Espot i Landry Riba, i alguns intercanvis d’impressions amb joves, l’acte ha comptat amb l’impuls d’un debat en el qual s’ha abordat, de manera més àmplia, com es relaciona la Unió Europea amb els joves, quines oportunitats ofereix i quins són els grans reptes que encara ha d’afrontar. Hi ha pres part el responsable de supervisió del programa Erasmus+ de la Direcció General d’Educació, Joventut, Esport i Cultura de la Comissió Europea; per part andorrana, un representant del Fòrum de la Joventut, i una diplomàtica del Departament d’Afers bilaterals i consulars del Ministeri d’Afers Exeriors; un portaveu d’Equipo Europa Catalunya; i el president de Joventut Europea Federalista, Taha Zitan.
En el darrer tram de la jornada s’ha dut a terme un taller sobre programes europeus amb una doble finalitat, informativa i prospectiva, que ha permès identificar quins són els programes europeus més interessants per als joves d’Andorra. Els ponents han estat Ramon Vila, director d’Euromed consulting group; Àngel Rebollo, fundador i CEO d’ARPA – EU Affairs & Communications; i Helio Fernández, director de programes a Imec.IC-link.