El cost previst per al funcionament de les ambaixades andorranes el 2025 s’enfila fins als 1,9 milions d’euros, una xifra que suposa un increment respecte als 1,6 milions registrats l’any anterior. Així ho ha comunicat el Govern en una resposta parlamentària adreçada al conseller general d’Andorra Endavant, Marcos Monteagudo, qui havia sol·licitat detalls sobre les despeses associades a aquestes delegacions i els serveis que ofereixen als ciutadans.
Segons l’executiu, les ambaixades no només gestionen qüestions administratives sinó que també tenen un paper fonamental en l’atenció consular. Entre els serveis més sol·licitats hi ha la renovació de passaports, l’expedició de duplicats en cas de pèrdua o robatori, la recollida de dades biomètriques per facilitar l’emissió del passaport sense necessitat de desplaçar-se fins a Andorra i la tramitació de diversos certificats, com els de nacionalitat, residència o conducció. També s’hi pot renovar temporalment el permís de conduir per facilitar-ne l’homologació al país de residència.
En casos d’urgència, les delegacions poden emetre documents d’identificació, tramitar salconduits i prestar assistència consular en situacions com hospitalitzacions, detencions, repatriacions o denegacions d’embarcament. Així mateix, donen suport a les delegacions oficials en matèria de visats i assumeixen diversos tràmits administratius que no requereixen presència física al Principat.
A banda de les tasques consulars, les ambaixades també tenen un rol proactiu en la promoció de programes de mobilitat juvenil, com el Work & Holiday, mitjançant l’establiment d’acords bilaterals i l’acompanyament legal i tècnic als participants. També han intervingut en la resolució d’incidències amb sistemes com el permís electrònic ETA del Regne Unit. “El Govern destaca que aquestes delegacions són una extensió essencial de l’administració andorrana a l’exterior i garanteixen que la presència institucional del país es mantingui activa i propera a tots els ciutadans andorrans, siguin on siguin”, afirma literalment la resposta.
Aquesta activitat s’ha traduït en una mitjana de cinc consultes telefòniques diàries, sumant un total estimat de 3.160 trucades, i en 1.682 correus electrònics rebuts a l’adreça consular oficial. Entre les consultes més habituals destaquen les relatives a l’asil arran de la guerra d’Ucraïna (151), els requisits per viatjar com a turista (353), l’establiment o treball al Principat (185), i altres temàtiques diverses (216). A més, s’han gestionat 1.552 consultes addicionals des de les ambaixades a través del canal MAE_consulars@govern.ad.
Pel que fa a emergències, durant l’any passat es van registrar 27 casos, que inclouen quinze situacions de pèrdua o robatori de passaport, 20 salconduits emesos, tres repatriacions i una assistència sanitària urgent.
