El Tribunal de Justícia de la Unió Europea podria contribuir a desbloquejar la problemàtica de regularització d’immobles de propietaris espanyols al Principat segons el responsable del gabinet d’estudis de l’Associació Espanyola d’Assessors Fiscals (AEDAF) a Catalunya Ángel María Ceniceros.
L’expert fiscal català creu que Espanya no farà cap moviment després del dictamen de la Comissió Europea —que assegura que el model 720 vulnera fins a cinc drets fonamentals de la Unió Europea perquè discrimina en funció de la localització dels béns— i esperarà a que la justícia europea «també es pronunciï en contra».
En qualsevol cas Ceniceros va recordar que l’informe elaborat per la Comissió no és vinculant i que una sentència dels tribunals europeus «suposarà un argument més de pes perquè Espanya modifiqui la seva normativa domèstica».
Seguint el procediment comunitari, aquest judici pot trigar a efectuar-se «entre un any i mig i dos anys» a partir del moment que la Comissió interposi una denúncia, tal com va recordar l’expert català.
Ceniceros: «La gent que tingui immobles amagats podria optar per la regularització quan la justícia europea s’oposi al model 720»
Aquesta successió d’esdeveniments podria afectar de retruc a Andorra, ja que l’expert fiscal va estimar ahir que pot haver-hi «entre 2.000 i 5.000» immobles de residents fiscals espanyols que no s’han declarat encara.
És per això que, en funció de la casuística, Ceniceros va opinar que «segurament que la gent que ho tingui amagat podria optar per la regularització», fet que conseqüentment faria sortir a la llum immobles que fins ara estaven ocults pel Govern andorrà.
En aquest sentit, Ceniceros va reconèixer que en els últims temps han rebut consultes de molta gent «perquè és un tema que estava latent i precisament després del dictamen torna a aflorar un altre cop».
Les problemàtiques del model 720
El model 720 versa sobre l’obligació tributària de declarar els béns i drets que els espanyols tenen ubicats a l’estranger, ja siguin immobles, comptes corrents, imposicions o accions en societat, sempre que siguin superiors a 50.000 euros.
El dictamen de la Comissió Europea detecta dues grans problemàtiques respecte al model 720. Per una banda s’oposa a la quantitat de les sancions, que poden arribar al 150% si Hisenda troba els béns fora de les fronteres espanyola. Una multa «totalment desproporcionada» per a Ceniceros ja que preveu sancions més abundants que l’import dels diners ingressats. Aquest fet, tal com recorda el l’expert tributari, podria donar peu a situacions en les quals els afectats «podrien no tenir prou diners per liquidar».
D’altra banda, un altre dels elements de major conflicte entre Espanya i la Unió Europea és la imprescriptibilitat, és a dir, que el model 720 fixa un termini en el qual no hi ha prescripció, quelcom que «atempta contra el principi de seguretat jurídica» segons l’expert fiscal.