Search
Close this search box.

La CEA proposa uns ERTO flexibles que passin per davant de les reduccions de plantilla

La patronal es va reunir amb Gallardo perquè les propostes s'incloguin al segon paquet de mesures

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) es va reunir amb el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, per presentar-li un seguit de propostes destinades a reduïr el nombre d’empreses que s’acollirien a la suspensió temporal de contractes. Així mateix, segons expliquen, «proposen unes suspensions de contractes prou flexibles perquè siguin una opció preferent a les reduccions de plantilla». En aquest sentit, la CEA proposa que les suspensions estiguin a l’abast de totes les empreses que les necessitin, que hi hagi la possibilitat d’aixecar-les gradualment un cop millori l’activitat econòmica i que s’incloguin pròrrogues que permetin allargar les suspensions si cal. La patronal pretén que les propostes s’incloguin a la segona llei de mesures que prepara el Govern per pal·liar l’impacte econòmic de la pandèmia de la Covid-19.

En aquest sentit, reclamen «que les suspensions temporals de contracte siguin compatibles amb l’exempció del 15,5% corresponent a la part patronal de la cotització dels assalariats. És a dir: que de la massa salarial suspesa per l’ERTO se’n dedueixi primer el 15,5% a càrrec del Govern i que el restant es reparetixi segons les forquilles de percentatges previstes».

Segons informen, «es tracta d’unes mesures que -a diferència de la suspensió temporal de contractes- no es tradueix en una reducció de salari ni en una despesa per a l’administració pública i que seria molt útil especialment en sectors com els transports, la construcció i el comerç majorista, entre d’altres».

La CEA especifica, també, que en cas que es preparin mesures destinades a mantenir el poder adquisitiu dels assalariats afectats per les suspensions de contracte, s’opti per l’ús de mecanismes concrets per cada cas. A més a més, recorden que «cal preveure mesures de suport als propietaris de béns immobles que tinguin una alta dependència de les rendres de lloguer que s’hagin vist reduïdes».

Les idees en qüestió es desplegarien, com a mínim, fins a la primavera del 2021 amb la intenció que «aquelles persones que en aquests moments no estan treballant, puguin compensar-ho amb més hores de feina durant el proper any». Per altra banda, la Confederació Empresarial Andorrana proposa altres mesures que ajudin a les empreses a afrontar les despeses de personal i de gestió de la plantilla com, per exemple, consumir la totalitat de les vacances durant la suspensió de l’activitat o l’habilitació de permisos no retribuïts.

Solucions pels autònoms

A banda de les suspensions temporals de contractes, la patronal demana que es plantegi una solució adaptada als autònoms, sobretot pels que tenen poca gent o cap assalariat al seu càrrec. La idea és que se’ls garanteixin uns ingressos mínims i una mínima operativitat del negoci. Tot i així, apunten que la solució s’hauria de concentrar en aquells negocis que la necessitin i que siguin «viables un cop superada la situació d’excepcionalitat».

A favor de la jubilació forçosa

La CEA demana que es derogui el punt de la Llei de relacions laborals que permet allargar la vida laboral dels treballadors contra la voluntat de l’empresa. En aquest sentit, consideren que «la jubilació forçosa de les persones majors de 65 anys permetria descarregar una part de la plantilla i reduïr possibles suspensions temporals o acomiadaments.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
President de la Comissió d’Estudi de Creixement Sostenible
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu