Davant la informació d’un mitjà nacional sobre el possible bloqueig que efectuaria l’Estat francès a l’Acord d’associació que negocia el Principat amb la Unió Europea, i que manté actualment sota tràmit parlamentari per a la seva ratificació, el cap de Govern, Xavier Espot, ha volgut incidir avui que “no comparteixo que això sigui així, ja que França ha defensat la negociació”, indicant que espera una resolució “favorable” del territori francès envers el text. L’Executiu també ha matisat que “s’ha d’aprendre a desdramatitzar” sigui quina sigui l’opció final, fent referència a la definició si l’Acord serà mixt o no.
Amb aquestes paraules, el mandatari general ha volgut treure ferro sobre el perill que podria córrer el text en cas que l‘estat veí del nord percebi amb mals ulls el tractat pel Mercosur, evitant convertir així Andorra en un precedent europeu. De fet, per a Espot “no es tracta de cap bloqueig, sinó de com el seu fons jurídic acabi conformant la qüestió, ja que França sempre s’ha mostrat més favorable envers els acords de tipus mixtos“. Tanmateix, segons Espot, “l’Acord està negociat amb la Comissió Europea perquè no sigui mixt, de manera que intentarem convèncer-los perquè donin suport al format”.
D’aquesta manera, el mandatari ha concretat que la República francesa “mai ha volgut posar cap impediment” per fer realitat aquest Acord “que ha sortit tal qual redactat entre la Comissió Europea i Andorra”, indicant que simplement han diferit en la faceta formal del text (és a dir, en la seva tipologia). Sobre això, el cap de Govern ha recordat a la premsa que la negociació ja està definida per a no ser mixta “segons la posició de molts Estats membre”, però que en cas contrari, “tampoc incidirà en el seu fons, ja que els punts que toquin ser mixtos, estic convençut que seran només una part minoritària”, ha asseverat.
En referència al context de la informació citada, aquesta certifica que la capital francesa “continua buscant una minoria de bloqueig dins de la Unió Europea contra l’acord comercial amb el Mercosur”, atenent que ho considera “inacceptable” perquè estima que els agricultors del bloc sud-americà han de respectar les normes ambientals i sanitàries actuals a la UE “per evitar així una eventual competència deslleial”. Per aquesta raó, si dos microestats com el Principat i San Marino passen per la via ràpida condicionaria la posició del país governat per Emmanuel Macron respecte al Mercosur a causa que la resta de països podrien exigir un acord no mixt posant com a exemple els casos mencionats.