Search
Close this search box.
Adrià Esteban

Esmorzar participatiu en un col·legi abstencionista

El refrigeri electoral no falla en uns comicis sota l’ombra de l’abstenció

«Jo he vingut a les sis del matí a acompanyar a la meva filla que fa d’interventora i després una vegada que han passat llista als interventors he tornat cap a casa. I després m’he dutxat i he tornat a venir per estar aquí a les nou», va expressar Daniel Pérez, un home enèrgic d’edat avançada que va convertir-se ahir en el primer votant a la capital. Juntament amb ell, una desena de persones romania al vestíbul del Centre de Congressos d’Andorra la Vella, que va obrir amb puntualitat britànica. «Procuro ser sempre un dels primers tot i que hi ha vegades que fas una miqueta de cua. M’agrada ser matiner», va afegir Pérez, qui en aquesta ocasió va poder introduir la papereta a l’urna sense més dilacions.

També d’hora es van deixar veure pel col·legi electorals alguns votants equipats amb roba de neu, amb la indiscreta intenció d’exercir el seu dret a vot abans d’enfilar cap a pistes. Això sí, abans de posar-se els esquís calia agafar forces amb el generós esmorzar que va posar el comú a disposició dels electors. «Al matí fem salat i a la tarda fem dolç. Al matí ve de gust l’embotit i a la tarda ve més de gust coques», va afirmar entre bastidors un dels responsables de l’empresa de restauració, que van carregar safates amunt i avall durant tot el matí, ja que «tenim calculades unes 2.500 persones, com a mínim. Sempre hi ha una mica més de marge, per si venen unes 500 persones més. Això ho has de preveure». De fet, també des de la perspectiva gastronòmica, qui de retruc es va beneficiar de la contesa electoral van ser els comerciants del Poblet de Nadal, limítrofe amb el Centre de Congressos. «Avui tenim molta confiança en que vingui més gent», va afirmar una dependenta del mercat nadalenc.

Amb tot, l’afluència de gent que es va congregar a l’espai de refrigeri poc tenia a veure amb les fluixes dades de participació que reflectia el panell informatiu del vestíbul, connectat amb el portal eleccions.ad. A cada hora en punt s’actualitzaven xifres de participació que els presents miraven amb atenció, com és el cas del Sergi Xandi, un jove elector que lamentava que «cap dels meus col·legues vindrà a votar». «Als joves no els interessa la política i els polítics no fan res per atreure als joves», va resignar-se Xandi, qui malgrat va mostrar-se convençut de la seva decisió de votar «perquè és l’oportunitat que tinc per decidir el meu futur». Curiosament a botar, i no a votar, es va colar un infant dins del col·legi electoral, a qui la seva mare va haver d’endurse’l amb la pilota de bàsquet que duia a la mà. I precisament a qui també se li va denegar l’entrada al recinte va ser, a diferència d’altres comuns, a un home que duia lligat la seva mascota, al no tractar-se d’un gos pigall. 

Conforme anava apropant-se el migdia, el trànsit per anar a votar va ser menys fluït, però mai es van produir cues excessivament llargues que entorpissin la jornada electoral. A tot això, el servidor del panell informatiu va caure durant alguns instants. Però quan es va reiniciar les dades de participació seguien sent inferiors en comparació amb les de les generals del passat mes d’abril i les darreres comunals celebrades al 2015, una circumstància que no va passar desapercebuda per alguns dels representant polítics que van acudir a votar a Andorra la Vella. «Hem de reconèixer que la campanya no ha estat ni especialment atractiva ni engrescadora per ningú. És més, ha estat avorrida i no  hi hagut realment debats, sinó més aviat monòlegs. I entenc que cansi al ciutadà perquè fins i tot em cansa a mi que estic dedicat moltes hores al dia des de fa molts anys a política», va sentenciar el president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu.

Per la seva banda, una altre figura il·lustre que va exercir el seu dret a vot a la capital va ser el cap de campanya de DA, Jordi Cinca, qui va fer un exercici d’autocrítica. «Aquí hem de fer una reflexió tots plegats i no podem traslladar la responsabilitat a l’elector. Totes les forces polítiques, perquè és un mal que ens afecta a tots, hem de veure què hem de fer per implicar més a la gent i alhora que aquesta es vegi més participativa en la presa de decisions», va cloure Cinca en la jornada electoral menys participativa a la història democràtica de la capital. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu