En el debat celebrat aquest matí, els qui no estan d’acord en la manera com s’ha negociat aquest acord, han plantejat els seus dubtes. Qui més n’ha plantejat ha estat el president del grup parlamentari de Concòrdia qui, en el seu torn, ha aprofitat per criticar la dificultat que hi ha hagut per obtenir informació sobre les negociacions amb Europa dins i fora del Consell General i instant Govern a deixar de fer pedagogia i transmetre bé tot el contingut del text de l’Acord. A més, el líder de Concòrdia ha citat les recomanacions de la Comissió de Venècia que demana evitar referèndums a les escoles per deixar clar el seu posicionament envers les xerrades a les escoles que, com ja van manifestar la setmana passada, hi estan en contra.
La líder d’Andorra Endavant ha aprofitat la seva intervenció per anunciar que el pròxim dilluns 25 de març a les 19.30 hores al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, el partit que encapçala presentarà, de la mà del gabinet GIDE, l’estudi d’impacte sobre l’Acord amb la UE que ella mateixa va encarregar. Montaner ha destacat que per validar el text es farà un referèndum vinculant reclamat pel Consell General i que serà llavors quan “el poble triarà el seu destí, però per fer-ho ha d’estar informat de manera neutral”, posant èmfasi en el fet que “és important saber l’impacte que tindrà l’acord negociat”.
El conseller no adscrit Victor Pintos ha destacat que és conscient que hi haurà beneficis i cessions, però té clar que “el manteniment de l’statu quo actual no ens beneficiarà sinó que ens perjudicarà perquè ens aïllarà i portarà al fracàs com a país”.
Els grups parlamentaris que formen part del pacte d’Estat, han defensat l’Acord. La socialdemòcrata Judith Casal ha posat en valor la diversificació econòmica que suposarà aquest aproximament a Europa, alhora que ha destacat que l’Acord és la manera de canviar la relació amb l’entorn de la UE entrant al seu Mercat Únic. Des de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi ha defensat que des de la seva formació “hem passat de ser crítics a defensors perquè a la balança veiem més coses a favor que en contra” incidint en el fet que l’Acord suposa un pas endavant per a Andorra.
Després d’una pausa, el debat es va reprendre a la tarda amb les preguntes dels grups parlamentaris a Govern. Qui va portar la batuta va ser el líder de Concòrdia Cerni Escalé, protagonitzant un debat a dos amb el cap de l’Executiu, Xavier Espot.
Escalé va preguntar per l’increment de costos que podria suposar per la CASS. El cap de Govern va assegurar que no hi haurà un increment de costos perquè no variaran les prestacions no contributives, mentre que les contributives «no tindran impacte sobre el cost, sinó que serà en el moment en el qual s’haurà de pagar aquesta prestació. La CASS haurà d’anticipar els diners», tot i que aquests seran retornats per la Caixa de Seguretat Social del país d’origen de la persona atesa.
Sobre el sistema de quotes, el president del grup parlamentari de Concòrdia es va mostrar preocupat pels timings del sistema de quotes, els quals preveuen respectar les actuals fins a l’any 2037 i, a partir de llavors, estarà sotmès a una revisió cada 10 anys. Contestant a les seves preguntes, Espot va respondre que la solució serà sempre de caràcter polític sense la intervenció del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, seguint el sistema actual de Liechtenstein, el qual revisa el sistema de quotes cada cinc anys. Després de respondre sobre aquestes qüestions, Espot va convidar Escalé a ser més positiu, ja que «difícilment trobarem un millor acord que aquest».
Preguntat per Meritxell Alcobé sobre el paper de la llengua oficial, el cap de Govern va explicar que el català no serà llengua oficial de la UE en no convertir-se Andorra en Estat membre. «L’Acord i la nostra major implicació amb la UE fa que la nostra llengua guanyi força», va afirmar. Tot i així, Espot va assegurar que la versió en català del text tindrà la consideració de text autèntic, i que la traducció al català de les normes europees també es farà i serà un text autèntic davant dels tribunals.
La sessió es va aixecar sense cap pregunta per part del grup parlamentari d’Andorra Endavant, el qual recordem que presentarà el pròxim dilluns 25 de març, juntament amb GIDE, l’estudi d’impacte encarregat per la formació liderada per Montaner.