Durant la primera sessió de Consell de Comú després de la crisi sanitària provocada per la Covid-19, Encamp va aprovar l’ordinació per regular els ajuts per a la construcció d’edificis d’habitatge plurifamiliar destinats al lloguer residencial. Això significa que la cessió econòmica obligatòria passarà a ser del 5% considerant que fins ara era del 10%. En aquest sentit, la cònsol major de la parròquia, Laura Mas, va apuntar que «és una de les mesures a les que ens vam comprometre amb la ciutadania. Sabem i som conscients que hem de desenvolupar decisions per contribuir a la problemàtica de l’habitatge i la primera és aquesta». Així, va explicar que «volem generar incentius perquè el cost de la construcció d’habitatge plurifamiliar i de lloguer permeti preus més baixos i sigui més atractiu».
Pel seu cantó, el PS + Independents va votar en contra de l’ordinació perquè creuen que la mesura rebaixarà la cessió obligatòria de terreny en un 50% i que no tindrà «cap efecte» al mercat de lloguer. El conseller socialdemòcrata, David Rios, va criticar problemes de fons i de forma de la mesura. Concretament, el conseller va considerar que la iniciativa presentava problemes de fons i de forma. En aquest sentit, van apuntar que la mesura beneficiarà principalment els propietaris «sense que el comú tingui garanties que repercuteixi a la població». En aquest sentit, va remarcar que, perquè la mesura tingui efecte sobre el mercat «serien necessaris molts habitatges». A banda d’això, va apuntar que els efectes no seran immediats i va aportar que s’haurien d’emprendre mesures «que incideixin en els pisos de lloguer actuals, sobre els quals es pot actuar de manera immediata». Pel que es refereix a la forma de la mesura, Rios va explicar que «l’article 20 de la llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges preveu fraccionaments i ajornaments en el pagament de la cessió obligatòria, però no la reducció d’aquesta». Així mateix, va assenyalar que el Pla d’Ordinació i Urbanisme de la Parròquia d’Encamp «preveu que la cessió sigui del 10% a la vall d’Encamp i del 5% al Pas de la Casa, que ja està al límit del que permet la Llei General del Territori i Urbanisme».
Altres mesures
Durant la sessió de consell també va permetre ratificar l’acord amb la propietat per a la reobertura del Prat Gran durant l’estiu i el concurs d’idees pel nou parc de lleure. Per altra banda, es va aprovar l’adjudicació de l’obra de reforma interior de l’edifici comunal de l’avinguda Francois Mitterrand per un valor de 197.000 euros. La intenció és que l’espai reformat serveixi per acollir de manera provisional els agents de circulació que no podran fer ús de les instal·lacions que feien servir fins ara ubicades al Prat Gran per les reformes esmentades anteriorment.
També es va donar el vistiplau a diverses mesures de dinamització empresarial, comercial i turística en el context de la crisi econòmica que la Covid-19 ha deixat com a precedent al país. Així, en la mateixa línia es va aprovar l’ampliació del calendari tributari, que passarà de 30 dies a 90, «per facilitar els pagaments» i i la reducció del 20% de l’impost i la taxa d’higiene de radicació.
Finalment, es va aprovar la memòria pressupostària corresponent al primer trimestre del 2020. En aquest sentit, la consellera d’Economia del comú, Josefina Rodríguez Blanco, va explicar que es tracta d’«una memòria provisional perquè només contempla el primer trimestre de l’any. El que podem ressaltar és el superàvit de 2.176.000 euros d’aquest primer trimestre i també que inclou 15 dies de la pandèmia». En aquest sentit, va apuntar que l’impacte econòmic de la crisi sanitària es veurà reflectit a la presentació del segon informe.
Pla de xoc per a la reactivació econòmica
Durant el consell de Comú d’Encamp, els membres van aprovar el pla de xoc amb les mesures definitives, després de treballar-lo amb el teixit econòmic parroquial. En total, les mesures que s’hi engloben tenen una valoració econòmica de 841.000 euros que, tal com va explicar la cònsol, «estan detallats amb subvencions i ajudes directes». En aquest sentit, va constatar que «dins el pla de xoc hi ha una ajuda valorada en 296.000 euros i una partida de 90.000 que ara estem desglossant». En aquest sentit, el conseller de Turisme, Josep Maria Marot, va apuntar que el pla de xoc està format per 30 mesures i que s’ha desenvolupat arrel de la crisi sanitària. Així, va explicar que «la intenció és pal·liar-la a través de les mesures a molt curt termini». Marot, per exemple, va destacar una de les mesures que s’han posat en marxa de manera més immediata com és l’ampliació de les terrasses, i va explicar que ara es treballa per col·laborar amb les empreses de la parròquia «tenint en compte les sessions dels dos nuclis». Així, va apuntar que la realitat de la vila d’Encamp és diferent de la del Pas de la Casa, però que «amb mesures molt concretes» es pot promoure la compra local «destinada més al turisme al Pas de la Casa, i més sensibilitzadora i buscant la fidelització pels residents d’Encamp i els nacionals que ens puguin venir a veure». Va explicar que per incentivar-ho, es treballarà a partir del desenvolupament d’una sèrie d’aplicacions i de targetes de fidelització. El conseller també va destacar que a través del Funicamp es preveu un altre tipus de reactivació econòmica però igualment vàlid: «Hem muntat uns 11 circuits que son gairebé 90km de pista i vetllarem per fer millores a nivell de circuits, senyalització i promoció, per ofertar una mica més en tot el que és el territori ciclista.