El Govern va obrir el període de licitació de les obres de reconstrucció del campanar de Sant Vicenç d’Enclar, ahir a proposta de la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, al Consell de Ministres. Segons l’informe tècnic, l’edifici va patir un esfondrament a causa de la pèrdua de cohesió del morter interior i una fallida de la base en la banda sud-est que es van sumar al «fort vent i les fortes pluges» de la nit del passat 20 de desembre. És per això, que el projecte global de reconstrucció, també haurà d’incloure una proposta de condicionament dels paviments, dels revestiments i del sistema d’il·luminació interior de la infraestructura, així com s’haurà d’elaborar un pla de protecció i conservació preventiva.
El ministre Portaveu, Eric Jover, va incidir en aquest darrer punt en tant que «permetrà evitar que hi hagi un procés de decaiguda d’aquest bé immoble», que té més de 1.200 anys, i que «el torni a posar en risc». D’aquesta manera, l’autoritat no va atrevir-se a especificar quan podrien estar enllestides les obres, ja que «el procés de reconstrucció serà molt més artesanal del que ens podríem trobar en altres infraestructures i el que primarà serà que sigui el més fidedigne possible».
Més enllà d’apuntar que el temps no serà la variable més important, Jover va constatar que el concurs estarà obert 16 setmanes, fins al 21 d’octubre del 2021. Aquest serà de mèrits internacionals amb procediment obert i modalitat ordinària i les empreses podran presentar les seves ofertes al Servei de Tràmits del Govern. En aquest sentit, el projecte arquitectònic de reconstrucció del campanar, haurà de tenir presents diferents objectius. Entre ells, conservar el testimoni històric, aprofitant que es va identificar l’origen d’un gran nombre de pedres; incloure la restauració de la resta de l’edifici; o incorporar estudis preliminars per assolir un diagnòstic el més precís possible sobre l’estat de conservació de les ruïnes. Des del Govern especifiquen que «aquest document determina els objectius i criteris de reconstrucció amb repercussió directa sobre el projecte».
Fi de l’inventari el 2022
Durant la sessió del Consell de Ministres d’ahir, també es va aprovar la licitació dels treballs d’inventari de les fases IV, V i VI dels béns mobles de la casa Rossell d’Ordino. En concret, es començarà per registrar i catalogar mig miler de peces tèxtils, seguit d’objectes agrícoles i ramaders i, finalment, objectes restants de la casa, per exemple el mobiliari.
Es preveu que aquestes fases es desenvolupin des de finals de 2020 al 2022, que serà quan s’haurà acabat la tasca d’inventari. De fet, aquest es va iniciar fa catorze anys, enumerant i ordenant uns 7.000 objectes, essent el 2018 quan es va desenvolupar una segona fase de classificació d’un miler de béns i una tercera, l’any 2019, en la qual se’n van identificar 1.386. En aquesta línia, el portaveu de l’Executiu, va constatar que «és important catalogar, inventariar i registrar els diferents béns que hi tenim per fer, a posteriori, una posada en valor d’aquest patrimoni històric i cultural del país».
De fet, aquesta és la finalitat principal de l’Administració, ja que la casa Rossell té documentada activitat des del segle XVI i «consta amb un nombrós patrimoni» en ser una «de les cases que ha guardat una sèrie d’elements relacionats amb el passat d’Andorra i, sovint, reflexos d’una família benestant d’aquells segles», especificava Jover, tot recordant que els treballs d’inventari són un «procés evolutiu» amb una llarga trajectòria.
Finalment, el ministre Jover va anunciar l’aprovació del concurs, a petició de la ministra Riva, un concurs, de caràcter nacional i modalitat ordinària que tindrà com a data límit per a la presentació dels projectes per assolir la licitació dels treballs d’inventaris d’aquestes tres darreres fases fins al 7 d’octubre d’enguany. L’obertura de propostes es farà el dia 12 del mateix mes.