Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Els bancs tanquen el 2022 amb 113 milions d’euros de benefici

Un any marcat per les operacions de MoraBanc i Crèdit Andorrà i l’increment de l’interès del BCE

La banca andorrana tanca l’exercici 2022 amb un resultat agregat de les tres entitats bancàries de 113 milions d’euros. En un any marcat per les operacions corporatives de MoraBanc i de Crèdit Andorrà, per l’increment dels tipus d’interès per part del BCE i per una forta inflació, la banca creix un 16% en beneficis, però també en volum dels recursos gestionats de clients fins a un 3,3% fins als 63.691 milions d’euros. 

El model de negoci de les entitats demostra la seva resiliència i sostenibilitat. El conjunt dels tres bancs presenten una rendibilitat (ROE) del 7,62% en línia amb la rendibilitat mitjana de les entitats europees (dades de l’EBA, tercer trimestre del 2022), incrementant 158 punts bàsics respecte del 2021, un 6,4%. La rendibilitat del negoci sobre els actius, mesurat pel ROA, assoleix el 0,69%, millorant la seva posició respecte del 2021, un 0,60%, i per sobre de la mitjana europea. 

Durant el 2022, la pujada de tipus d’interès, d’una banda, ha rendibilitzat l’activitat tradicional de concessió de préstecs i ha empès el benefici, però per l’altra, les operacions corporatives, l’adaptació contínua a la normativa bancària internacional i les inversions tecnològiques han continuat pressionant els resultats del sector. La rendibilitat de l’àrea és clau per poder donar confiança als mercats i afavorir el creixement econòmic nacional. 

Fortalesa del sector bancari/ La banca andorrana manté la seva solidesa amb una bona capitalització de les entitats amb una ràtio de solvència CET1 (phase-in) del 15,76% a 31 de desembre de 2022 al 17% a 31 de desembre de 2021, per sobre de la mitjana dels bancs europeus que se situa en el 14,8% segons dades de la EBA del tercer trimestre del 2022. Aquesta ràtio s’ha vist afectada per les operacions corporatives que hi ha hagut a la plaça. Les operacions corporatives tant en l’àmbit nacional com internacional permeten generar creixement dins i fora de les fronteres andorranes i disposar així d’un sistema més eficient, més sòlid i amb més capacitat de resposta per als clients. 

La ràtio de liquiditat (LCR) és del 201%, molt superior al mínim del 100% fixat pels reguladors europeus i superior a la mitjana dels bancs europeus que és del 162% al tancament del tercer trimestre del 2022. La ràtio de morositat, tot i l’increment de l’euríbor, continua amb la seva tendència a la baixa fins al 3,3% a tancament del 2022 , un 3,7% el 2021 i un 5,32% al 2019. Aquestes xifres són un avançament dels tancaments que han de ser revisats pels auditors i aprovats pels òrgans d’administració de cada entitat. 

La banca empeny el creixement econòmic/ El sector ha acompanyat el creixement de l’economia andorrana durant el 2022 amb un model de banca de proximitat, propera a la clientela. En un entorn d’inflació alta, el sector ha intensificat la seva acció per ser prop dels projectes de les persones, empreses i institucions. Si bé la xifra total d’inversió creditícia s’ha mantingut estable al voltant dels 5.000 milions d’euros, s’han formalitzat 702 noves hipoteques a famílies que sumen un import total concedit de 375 milions d’euros el que representa un 12% del PIB. 

La directora general d’Andorran Banking, Esther Puigcercós, va destacar que «les entitats andorranes tenen una posició de capital sòlida amb unes ràtios de liquiditat superiors a la mitjana de la banca europea. Els bancs andorrans acompanyen el creixement de l’economia amb 1.000 milions d’euros d’operacions de finançament noves constituïdes durant el 2022».

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu