Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Els acords de qualitat, ratificats amb consens

  • Bartumeu justifica la no-retroactivitat en els cinc convenis sotmesos a votació
  • CR i ApC s’interessen per tenir les eines un cop entrin en vigor, l’1 de gener

MARC RODRÍGUEZ

ANDORRA LA VELLA

Periodic
L’Executiu i l’arc parlamentari, en una vista general de la cambra, ahir a la tarda. Foto: TONY LARA

Ahir era el dia en què els consellers abordaven la ratificació dels acords d’intercanvi d’informació fiscal amb l’Argentina, Bèlgica, Espanya, França i Portugal –aquests últims tres, els tres de qualitat signats per Andorra–, un tràmit que va aconseguir finalment el consens entre totes les forces parlamentàries, fent vàlid l'”acord polític”, en paraules d’Eusebi Nomen, que PS i ApC havien assolit de cara a la ratificació dels cinc primers tractats. Tot i això, Jaume Bartumeu va ser instat per Nomen a assegurar, tractat per tractat, que no hi haurà retroactivitat en cap dels casos, assenyalant que per aquelles situacions en què el vigor es produeix tres mesos després de la darrera comunicació, el Govern s’assegurarà que en cap dels casos es podrà sol.licitar informació anterior a l’1 de gener de l’any vinent.

Des del Grup Reformista, el vicepresident del grup, Ladislau Baró, va mostrar el seu suport als cinc acords d’intercanvi d’informació, tot i que va criticar les diferències produïdes a l’hora d’explicitar l’entrada en vigor per als casos civils i els penals. Segons ell, l’acord amb Àustria, en què els termes són clarificats de manera més directa i senzilla, és el model que s’hauria d’haver seguit amb la resta de països. Bartumeu va recordar com “si els tractats són diferents és perquè els interlocutors també ho eren”, defensant que l’Executiu va fer les gestions amb la finalitat de materialitzar els tractats i sempre salvaguardant la seva no-retroactivitat.

Baró també va mostrar la seva disconformitat amb la línia d’informació seguida per Bartumeu, indicant que aquest va mostrar “incapacitat” a l’hora d'”explicar més els matisos davant del Consell General”. Tot i això, el reformista va celebrar que “Andorra avança en la bona via” amb les ratificacions –que ja sumen un total de deu, restant només la validació de les set rúbriques amb els països nòrdics– i no va estar-se de dirigir les seves crítiques també cap al líder d’ApC. En aquest cas, Baró va reconèixer com en certa part “s’han aigualit les extraordinàries repercussions positives” a causa de l'”actitud massa alarmista” de Nomen, comportament que va matisar assenyalant com aquest ha estat “un alarmisme minvant” amb el temps.

LA PREPARACIÓ PEL VIGOR D’altra banda, i un cop assegurat el suport als tractats, tant Baró com Nomen van recordar la importància de preparar tota l’estructura necessària per gestionar les demandes d’informació en matèria fiscal que puguin arribar a partir del pròxim 1 de gener. Mentre que el reformista va afirmar que cal “un esforç” per part del Govern a l’hora que “tot es pugui desenvolupar amb les màximes garanties”, tant normativa com funcionalment, el líder d’ApC va posar de manifest la necessitat d'”un equip per debatre possibles expedients” i va assenyalar que en cap dels casos es contempla el català com a idioma oficial per a les comunicacions en aquest sentit. Bartumeu va tranqulitzar tots dos representants recordant que “Govern treballa en l’elaboració d’un reglament” perquè l'”Administració pugui executar els acords” un cop entri en vigor l’intercanvi d’informació.
mrodriguez@andorra.elperiodico.com

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu