Search
Close this search box.
Victoria Gómez Pérez

Mascareta al carrer, oci nocturn tancat i distància als restaurants

Es reforcen les inspeccions als establiments, que no poden superar els sis comensals per taula

L’ús de la mascareta torna a ser obligatori en interiors i exteriors urbans, l’oci nocturn tanca i l’aforament als bars i restaurants es veu sensiblement reduït a partir d’aquesta mitjanit i, com a mínim, durant els pròxims 15 dies. «No volem complicar la vida a la gent perquè sí […] Només adoptem mesures efectives i imprescindibles per protegir la salut, l’economia i la societat en una època cabdal de l’any», va assegurar el cap de Govern, Xavier Espot, per tot seguit anunciar les noves restriccions que el Consell de Ministres va aprovar en un últim intent per contenir la propagació del coronavirus. Així, les principals novetats són la tornada de la mascareta en tots els espais públics, a excepció de la muntanya, la ferma recomanació de reduir les interaccions socials, evitant les trobades laborals, de lleure i familiars més enllà del grup bombolla habitual, o el reforç de l’Oficina Covid, amb la incorporació de la Secretaria d’Estat de Transformació Digital i Projectes Estratègics i la modificació dels protocols de seguiment dels contactes dels positius. En aquest sentit, Espot va insistir que en cas de sospita de contagi cal fer-se un test d’antígens i trucar el metge referent i a l’Oficina Covid i va informar que les proves tornen a ser gratuïtes i sense cita prèvia a la plaça de braus i que s’instal·larà un StopLab mòbil al Pas de la Casa. 

Quant a l’oci nocturn, una altra vegada el més damnificat d’ençà que va esclatar la pandèmia, el Govern ha decidit tancar-lo, no perquè s’hagi detectat «una punta de contagis o un brot específic», sinó perquè «és una evidència que és una activitat amb un alt risc de propagació i en el qual és molt difícil mantenir la distància social». «No tenim una fixació contra aquest sector, però per una qüestió de coherència no podem mantenir-lo obert», va lamentar el cap de Govern, que també va explicar que els empresaris que ho considerin podran tornar a acollir-se a les reduccions de jornada, els ERTOs i les ajudes per pagar els lloguers o hipoteques dels locals. «No tenim alternativa», va insistir Espot.

Pel que fa a la restauració, també es veurà perjudicada, ja que el nombre de comensals per taula en interiors es redueix a sis i a 10 en exteriors. A més, s’haurà de guardar una distància d’un metre i mig i en les celebracions de més de 30 persones serà obligatori presentar una prova negativa. Espot va avisar que es reforçaran les inspeccions als establiments per comprovar que es compleix el control d’accés amb certificat Covid.

A trets més generals, cal destacar que es manté la prescripció del teletreball, en Educació s’anul·len totes les sortides i activitats fora de l’aula i la mascareta és obligatòria des dels sis anys, es redueix a 15 o 20, segons l’edat, el nombre d’alumnes en activitats extraescolars, l’aforament al gimnàs és del 50% en espais interiors i del 70% en exteriors, així com en tots els espais culturals i esportius, que ja requereixen el certificat Covid. Al transport públic, l’aforament no pot sobrepassar el 70% i a les estacions d’esquí també es demanarà passapor verd i la mascareta és obligatòria en els remuntadors. 

 

«Missatge de tranquil·litat»

Amb tot, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va voler transmetre un «missatge de tranquil·litat», tenint present que «la pressió sanitària actual no és l’equivalent» a la d’ara fa un any, malgrat l’aparició de la variant òmicron, sobre la qual ja s’estan fent estudis per detectar-la al país, «però encara no s’ha trobat». «Els resultats de les aigües fecals són 100% delta», va afirmar el titular de Salut. Així mateix, va recordar que encara hi ha poca informació al respecte, si bé semblaria que és de transmissió més ràpida que les mutacions anteriors i que les vacunes actuals la poden combatre amb major o menor eficàcia. 

En les últimes hores, però, s’han detectat 70 casos nous, actualment hi ha 1.099 actius i un total de 17.185 des de l’inici de la pandèmia. S’han registrat 15.955 altes, les defuncions es mantenen en 131 i hi ha 18 pacients hospitalitzats, 13 a planta i cinc a l’UCI, dos d’ells sota ventilació mecànica. En relació amb aquests pacients, Benazet va reconèixer que un 64% són vacunats i un 46% no vacunats: «Això no vol dir que la vacunació no funcioni, sinó que els resultats es basen en la massa crítica», i s’ha de tenir en compte que dels ingressats a l’UCI, tres no estan vacunats i dos sí, però pateixen patologies prèvies que res tenen a veure amb la Covid. «Segons com s’interpreten aquestes dades es poden donar arguments falsos. És com dur el cinturó de seguretat i morir en un accident de trànsit», va comparar Espot. 

La planta Covid del Cedre compta amb set padrins ingressats, sis dels quals procedents de Sant Vicenç d’Enclar i un de l’hospital i hi ha 14 aules sota vigilància activa, 64 en parcial i 46 en passiva. Finalment, un 80% de la població ja ha rebut una dosi de la vacuna, un 78,6% la pauta completa i actualment s’està administrant la tercera als majors de 65 anys i al personal sanitari sociosanitari. 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu