El grup parlamentari socialdemòcrata ha exposat avui la proposició de llei per materialitzar el dret a l’oblit sanitari, la qual ja ha posat en tràmit a Govern. Es tracta d’una legislació que la formació política ha gestat amb l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) i que engloba el dret a l’oblit oncològic, sent aquest en un principi la motivació inicial, la qual s’ha acabat absorbint per convertir-se en una llei que també cobreix les persones afectades pel VIH o l’hepatitis C. Una proposta que s’han encarregat de traslladar de forma pública aquest migdia la presidenta i consellera general del PS, Judith Casal, i la presidenta adjunta, Susanna Vela.
A aquest efecte, Casal ha explicat que la llei a l’oblit equival a la supressió i protecció de les dades personals, la qual es tracta d’un dret fonamental vinculat estretament amb la privacitat dels individus. “En aquest cas és l’eliminació de les malalties mèdiques, una vegada ja el pacient s’ha curat, de manera que no consti en el seu expedient i no sigui així penalitzat per les assegurances de salut o de cara a aconseguir una hipoteca”, ha esclarit la portaveu. D’altra banda, Vela ha incidit que la llei s’emmarca en el context europeu de les lleis sanitàries establertes el 2021 i que servirà perquè les persones que hagin sobreviscut a un càncer o hagin patit hepatitis C o la sida puguin esdevenir, des d’un punt de vista administratiu i judicial, “iguals a la resta a l’hora de sol·licitar un préstec o un crèdit”.
Pel que fa als detalls, la proposta de llei que tramet el partit socialdemòcrata a Govern té tres articles, a més d’una disposició addicional i dues disposicions finals. De forma que amb l’esmentada legislació a l’oblit, es modifica la Llei 12/2017, del 22 de juny, d’ordenació i supervisió d’assegurances i reassegurances del Principat, així com la Llei 13/2013, del 13 de juny, de competència efectiva i protecció del consumidor per no discriminar als afectats de les tres malalties citades en comparació a altres consumidors. “França va ser el primer dels territoris veïns en modificar aquesta llei, seguidament de l’Estat espanyol, i nosaltres no ens quedarem enrere”, ha recalcat Vela. En un altre ordre, Casal ha recordat que “no estan tancats només a aquestes malalties en concret”, sinó que resten a l’espera a què el ministeri de Salut admeti altres afectacions.