Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

El Consell rebutja la substitució de la classe de religió catòlica

El PS només rep el suport de Bonet en la proposta d’instaurar una assignatura d’ètica al sistema andorrà

El Consell General va rebutjar ahir la reserva d’esmena presentada pel PS al Projecte de llei d’ordenament del sistema educatiu andorrà i que pretenia suprimir l’article 20 d’aquesta, que assegura l’oferta optativa d’una hora setmanal de classe de religió catòlica a l’ensenyança primària de l’Escola Andorrana. El PS proposava substituir aquestes hores lectives per classes d’ètica obligatòries per a tots els alumnes que aprofundissin en els valors i en el coneixement de les diverses religions del món i no només de la catòlica. La consellera independent Sílvia Bonet va ser l’única a sumar-se als vots favorables dels tres representants del PS a l’hemicicle, de manera que no va prosperar.

Laïcitat

«Aquesta reserva d’esmena té un contingut més elevat del que alguns puguin pensar: no es tracta de discutir sobre la religió catòlica sinó sobre la laïcitat de l’educació andorrana», va indicar el conseller general del PS, Pere López, a l’inici de la seva argumentació, qui va indicar que a enlloc apareix estipulat que l’escola andorrana hagi de ser catòlica sinó que, al contrari, «l’esperit sobre el qual es va  crear l’escola andorrana és laic». A més, davant de les rèpliques hostils, López va detallar: «No diem que no es faci religió catòlica, sinó que s’han d’oferir coneixements sobre les altres religions. Tan positiu és conèixer la tradició judeocristiana com les altres».  SDP i DA van coincidir en retreure a López que el debat sobre la laïcitat s’allunyava de la discussió de la jornada que havia d’aprovar la nova llei d’ordenament del sistema educatiu andorrà. «Soc partidari de la laïcitat a l’escola andorrana però una cosa no té res a veure amb l’altre. Si treu l’article 20 desvirtua el Projecte de llei», va indicar el conseller progressista Víctor Naudi. 

El Ministre d’Educació, Eric Jover, va qualificar de «fals debat» els arguments de López, ja que «no responen a una problemàtica real de l’escola» i va assegurar que «el Govern se sent a gust amb el model que ha anat desenvolupant» i que «mai he rebut una queixa en aquest sentit en els quatre anys com a ministre». López havia assegurat abans que la divisió dels grups entre els qui trien fer religió i els que no ocasiona «problemes logístics». 

Coprincipat i concordat

Tots els grups, tret del PS, van assenyalar l’obligatorietat d’acomplir l’acord amb la Santa Seu ratificat el 2008 i que obliga a oferir l’assignatura de religió catòlica i van preguntar a López si tenia algun problema amb el model de coprincipat. El conseller del PS va respondre: «No hem posat mai en qüestió el coprincipat i no hi ha cap motiu per alimentar aquesta polèmica però tampoc l’hem d’entendre com una espasa de Dàmocles quan debatem».

Aprovació de la llei

Tot i que la reserva d’esmena no va prosperar, la Llei d’ordenació del sistema educatiu andorrà es va aprovar amb els vots a favor de tots els consellers. El Ministre d’Educació va destacar que tot i que l’anterior llei d’educació era molt bona «com ha demostrat la seva longevitat», «l’educació ha evolucionat molt en 20 anys». Les principals millores de la nova llei, segons Jover, són: «La renovació dels conceptes de convivència democràtica, emprenedoria i un nou model d’atenció als alumnes amb necessitats especials per incorporar els infants i joves amb dificultats en entorns plenament normalitzats, així com l’adaptació al sistema europeu de Bolonya i el compromís d’avaluació periòdica externa de la qualitat». Tots els grups parlamentaris van reconèixer la qualitat del sistema andorrà que l’ha convertit en referent arreu.

Malgrat no compartir els fonaments socialdemòcrates, la consellera de d’Unió Laurediana i Independents de la Massana, Carine Montaner, ha posposat que els alumnes que no cursin l’assignatura de religió haurien de fer-ne una altra per potenciar el “desenvolupament físic i emocional dels alumnes”, per combatre les addiccions i problemes actuals.

Renovació de la llei de 1994

Més enllà del debat arran de la reserva d’esmena del PS, la cambra ha aprovat per unanimitat la resta del text presentat. La nova llei d’ordenament del sistema educatiu andorrà renova l’existent, que datava del 1994. Segons ha destacat el ministre Jover, el nou text legislatiu actualitza la llei on es consolida l’ensenyament obligatori i el postobligatori, i es posa especial atenció per aquells alumnes amb discapacitat. “Els centres hauran de fer ajustaments raonables per garantir l’escolarització de tots”. També ha destacat que la nova llei preveu fer controls periòdics als centres escolars, per mantenir i millorar-ne la qualitat. Els grups de l’oposició han aplaudit el text presentat pel Govern i també la llei final que ha quedat fruit del treball en comissió que serveixen, diuen, per adaptar l’escola a les necessitats actuals.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu