La setmana de treball entre les diferents formacions polítiques sobre el pacte d’Estat per a la sostenibilitat de les pensions de jubilació de la Caixa Andorra de Seguretat Social (CASS) ha donat el seu fruit i l’acord va obtenir ahir el vistiplau de tots els grups parlamentaris i de la consellera general no adscrita, Carine Montaner, després que fos suspesa la votació per arribar a un major consens. D’aquesta manera, van acordar la creació d’una comissió d’estudi que haurà d’elaborar un dictamen i entregar-lo a Sindicatura, com a molt tard l’1 d’octubre, per ser aprovat en el Consell General.
Totes les formacions polítiques van destacar aquest treball i l’esforç realitzat per arribar a aquest acord. «Garantir la sostenibilitat de les pensions dels nostres ciutadans és un tema de tal rellevància i calat que només cabia la possibilitat que el treball per aconseguir-ho fos des del consens de totes les forces parlamentàries», va ressaltar el president del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, que va voler agrair les aportacions del Partit Socialdemòcrata, Terceravia i Montaner per millorar el text i fer possible aquest consens total. Enseñat va assegurar que el primer pas que es farà serà crear aquesta comissió que estarà integrada pels consellers generals que ho desitgin, tres ministres designats pel cap de Govern, el president de la CASS i el de la comissió de gestió del fons de reserva de jubilació; els membres del comitè econòmic i social que no siguin els representants del Govern; el president de la Federació d’Associacions de la Gent Gran i els representants escollits per les associacions de persones amb diversitat funcional. Un equip al qual s’hi afegiran els especialistes i tècnics que es considerin oportuns per tal que donin la visió més tècnica sobre el tema.
Des dels grups de la majoria, el president suplent de Liberals, Marc Magallon, va destacar que «hem demostrat que quan entre tots ens hi posem ho podem aconseguir»; per la seva part, des de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, va posar en relleu que tots els grups «anem de la mà per tirar endavant aquest acord».
En la mateixa línia es va manifestar el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Pere López, que va qualificar la setmana «de molt positiva» i la va posar d’exemple que «és la prova que el diàleg porta a algun lloc. Ara és una proposta molt millor i amb la qual la societat se senti identificada». López va destacar els canvis introduïts en el text que el fa «molt més participatiu i inclusiu».
Per la seva part, el president del Terceravia, Josep Pintat, va voler recordar que «s’ha acordat la forma i la metodologia i que ara tocarà abordar el fons» per poder «assolir un sistema de pensions digne». Pintat va demanar deixar de banda les ideologies polítiques i treballar per aconseguir un sistema més sostenible. Finalment, la consellera general no adscrita, Carine Montaner, va lamentar que «no s’hagi fet res» fins ara, alhora que va celebrar aquest acord entre les diferents formacions.
Grifols més a prop
El Consell General també va aprovar ahir la modificació el Codi de l’Administració i la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme. Uns canvis normatius, segons el cap de Govern, Xavier Espot, «concisos i senzills, però transcendentals» que serveixen de «palanca per canviar el model de diversificació econòmica» del país i que obren la porta a la instal·lació de la farmacèutica Grifols a Ordino per desenvolupar un centre de recerca immunològica.
Les modificacions, que van obtenir els vots favorables de tots els consellers generals a excepció de la consellera no adscrita, serveixen perquè un bé patrimonial pugui ser cedit a una entitat del sector públic que al seu torn el pot cedir a organismes participats per aquestes entitats, sempre que sigui per a fins d’utilitat pública o social o per a projectes estratègics que hagin estat declarats d’interès nacional.
A més, també serveix per especificar que la declaració d’interès nacional correspon a Govern, que haurà d’aportar la justificació en l’expedient, així com s’inclouen els projectes de recerca, desenvolupament i innovació com a candidats a ser declarats projectes d’interès nacional.