Tal com va informar ahir el Cap de Govern, Xavier Espot, durant la compareixença pública per a l’actualització de dades sanitàries en relació amb la incidència de la Covid-19 al país, les mesures de seguretat davant la pandèmia que es van aprovar el passat 1 d’octubre i que es van complementar amb les que es van aplicar el dia 8 del mateix mes es prorrogaran, a partir del pròxim 18 d’octubre fins a vuit dies més d’entrada. Els protocols en qüestió tenen l’objectiu principal de reduir la interacció social i, així, prevenir els contagis i la saturació del sistema sanitari: «L’objectiu és reforçar les accions sanitàries existents per preservar de manera més efectiva la salut pública i evitar la saturació del sistema sanitari».
Així, Espot va concretar que algunes de les mesures que es prorroguen són les que estan relacionades amb les agrupacions de persones, que es mantenen a un màxim de cinc excepte si es tracta d’un funeral, un bateig, un casament o una comunió, que llavors podran ser de fins a 10 persones; les mesures als locals de restauració, que permeten als establiments oferir servei a taula entre les 12.00 hores i les 16.00 hores i entre les 19.00 hores i les 24.00 hores, i que prohibeixen als bars oferir servei a l’interior o exterior dels establiments però se’ls permet donar menjar per emportar; el tancament dels parcs infantils; la limitació de les visites a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell segons les indicacions de l’organisme i la prohibició als usuaris dels centres sociosanitaris de sortir dels centres on estiguin interns, així com l’anul·lació de les visites de persones de l’exterior a les mateixes instal·lacions.
Durant la compareixença pública, el cap de Govern també va anunciar que l’Executiu treballa en un paquet d’ajuts destinats als establiments comercials que estan tancats per decret o afectats a causa de la crisi sanitària. Espot va especificar que el decret, que s’aprovarà al llarg dels pròxims dies determinarà un ajut directe als lloguers de les instal·lacions esmentades. Els sectors que d’entrada contempla l’Administració com els més perjudicats per la pandèmia són tots aquells que destinin la seva activitat de manera exclusiva o parcial a la funcionalitat de bar o cafeteria, als locals d’oci nocturn, als parcs infantils interiors i a les agències de viatges.
Pel que es refereix a les característiques de les ajudes, el cap de Govern va detallar que la variació percentual en euros de l’ajuda fluctuarà en funció del grau de restricció que s’hagi aplicat al sector, tot i que s’estableix un topall màxim d’ajudes de 2.000 euros al mes. Espot també va explicar que les mesures seran d’aplicació tenint en compte la data d’inici de les restriccions de seguretat. En aquest sentit, es tracta de mesures retroactives al passat 1 d’octubre i, en el cas dels bars, a partir del 8 d’octubre. La durada de les ajudes es decretarà per l’Executiu en relació amb l’aixecament de les mesures que anirà lligat a la represa de l’activitat normalitzada.
En referència a la previsió de demandants de les ajudes, el Govern calcula que podria ser un total de 580 establiments relacionats amb la restauració els que fessin la sol·licitud, a banda de 212 més referents a les agències de viatges i sis relacionats amb l’oci nocturn. Finalment, Espot va recordar que fins al 31 de desembre segueixen vigents les Suspensions Temporals del Contracte de Treball (STCT) i les Reduccions de la Jornada Laboral (RJL), així com el programa de crèdits tous, dins del qual encara es disposa de 90 milions d’euros.
Actualització sanitària
En relació amb les dades sanitàries, Espot va informar que des de l’última actualització, dimecres passat, el país ja registra 3.377 casos positius des de l’inici de la pandèmia, dels quals, 1.261 són actius en aquests moments i 187 han estat notificats durant les últimes 48 hores. Del total de casos actius, 22 estan ingressats a l’hospital i 10 d’aquests es troben a la Unitat de Cures Intensives (UCI), vuit sota ventilació mecànica. Per altra banda, el cap de Govern també va valorar que del total de casos amb coronavirus registrats des del febrer, 2.057 s’han recuperat i el nombre de defuncions es manté en 59.
En referència a aquestes dades, Espot va explicar que l’increment de casos des de la darrera actualització es relaciona, en part, als diagnòstics endarrerits a causa de l’avaria d’una de les màquines de proves TMA que ja es va notificar el dimecres passat i que en aquests moments ja està resolta. També va destacar que la taxa de reproducció del virus (Ro) ha baixat i en aquests moments se situa a l’1,07. Igualment, va apuntar que no es pot abaixar la guàrdia i que s’han de seguir les mesures de seguretat que recomana el Govern en tot moment.
Incidència als sociosanitaris
Xavier Espot també es va referir al centre sociosanitari El Cedre, sobre el qual s’ha dut a terme un cribratge que va concloure el dijous i que ha permès detectar 11 positius, dels quals nou són residents del centre i dos són auxiliars. Als últims, les autoritats sanitàries els han apuntat com a possible inici del focus. Tots els infectats han estat traslladats a l’àrea especialitzada de la cinquena planta del centre sociosanitari.
Per altra banda, el cap de Govern va explicar que a Clara Rabassa s’hi ha detectat un positiu entre els professionals i s’hi ha aplicat un règim de vigilància sobre els residents del centre. També va apuntar que al Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE) s’hi han detectat tres positius que han estat aïllats en pisos fora del centre i alguns dels seus contactes estan en vigilància i en aïllament al centre.
Finalment, el cap de Govern va explicar que actualment hi ha 81 aules en vigilància activa i 27 en vigilància passiva, que l’Escola Andorrana de segona ensenyança d’Encamp roman tancada, que a l’Escola bressol Espill de Sant Julià de Lòria actualment hi ha una aula confinada i que a l’escola bressol Dames de Meritxell l’aula ja ha finalitzat el confinament.