- Blasi defensa que s’ha de limitar el funcionariat només als cossos especials, inspectors i interventors
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY
- Funcionaris al servei de Tràmits de l’edifici administratiu del Govern. Foto: TONY LARA
«Els darrers anys s’ha produït una mala interpretació de la Llei de la Funció Pública», en el sentit que tots els edictes oberts pel Govern s’han fet per contractar funcionaris, i per tant únicament andorrans, segons va plantejar ahir el Secretari d’Estat d’aquesta cartera, Joan Blasi. Com a conseqüència, s’ha engrandit excessivament la plantilla de l’Administració amb la figura del funcionariat. Per pal·liar-ho, i tal i com va avançar EL PERIÒDIC dijous, l’Executiu ha inclòs una disposició addicional quarta dins l’esborrany del projecte de llei qualificada de regulació del pla de pensions de la Funció Pública, en la qual s’exposa que les places vacants o de nova creació que no quedin cobertes en fase de promoció interna, seran cobertes a partir d’ara per agents de l’Administració, enlloc de per funcionaris. «Busquem ordenar qui és funcionari i qui no és funcionari», va manifestar Blasi, perquè «se n’han contractat massa».
D’aquesta manera el Govern vol obrir d’una manera més clara les portes de l’Administració als no andorrans, sota el paraigua de la figura de l’agent de l’Administració. Fins ara, i segons consta a la llei de la Funció Pública, els agents només podien presentar-se a places quan l’edicte, primer intern i després extern per a un funcionari, quedava desert. Segons les modificacions que proposa l’Executiu, ara es cobriran les places directament amb agents de l’Administració. Fins i tot també podran ocupar la categoria de directors, ara només reservat als andorrans. Així, s’acaba amb «el mite» que el Govern només contracta funcionaris, va manifestar el secretari d’Estat de la Funció Pública.
De fet, el Govern té la voluntat, un cop entri en vigor la Llei del Pressupost, de contractar personal (evidentment com a agents). Concretament, es volen cobrir aquelles places que s’han anat generant des que es va prohibir per llei la contractació de nous funcionaris. A tall d’exemple, l’any passat es van jubilar una quinzena de persones, i també cal personal en el marc del treball que està fent l’Administració per a l’encaix amb Europa, va assegurar Blasi. Fins ara aquestes persones, «molt preparades», només poden ser contractades en caràcter d’eventual,
FUNCIONARIS, ALS COSSOS ESPECIALS / La proposta de revisió de la Llei de la Funció Pública, emmarcada dins la reforma dels complements de jubilació, pretén que la figura del funcionari quedi limitada exclusivament als cossos de Bombers, Banders, Agents Penitenciaris i Duaners, a més d’inspectors i interventors. És a dir, seran funcionaris només «els cossos especials i aquells que exerceixen un poder el qual el Govern no pot rebutjar», va plantejar Blasi.
En qualsevol cas, el secretari d’Estat va voler deixar clar que els agents de l’Administració (els indefinits, perquè els eventuals ja seria una altra cosa), tenen els mateixos drets i «es regeixen per les mateixes normes i pel mateix règim sancionador» que els funcionaris, tal i com queda recollit a l’article 86 de la Llei de la Funció Pública. És a dir, tampoc se’ls pot fer fora i també es poden acollir a les condicions de jubilació recentment modificades per l’Executiu. En d’altres paraules, segons va assegurar Blasi, l’única diferència entre uns i altres és que uns són andorrans, i els altres no tenen per què ser-ho.
Paral·lelament, també s’aconsegueix igualar condicions amb els països veïns. Tal i com va exposar Blasi, un funcionari francès pot treballar a Espanya i al revés, «potser és el moment d’equiparar els tractes aquí».
Finalment, des de l’Executiu van voler deixar clar que aquesta proposta està «subjectíssima a modificacions» que pugui aportar la comissió consultiva, la qual es troba en l’actualitat en període d’anàlisi, abans que el projecte de llei pugui ser entrat a tràmit parlamentari.
Sense temps per reformar la llei / Finalment, Blasi va explicar que s’ha inclòs aquesta modificació dins el projecte de llei perquè el Govern ja no és a temps de fer una reforma completa de la Llei de la Funció Pública. «A un any de les eleccions, no es pot», va reconèixer.
Per a més informació consulti l’edició en paper.