El Consell de Ministres ha donat el vistiplau a una modificació de la Llei sobre la utilització dels signes d’Estat encarada a assegurar que els productes que es defineixen com a andorrans, ho són vertaderament. El Ministeri de Turisme i Comerç ha impulsat, incitat pel departament d’Agricultura, una sèrie de canvis en el si d’aquesta norma per tal que les marques que vulguin identificar-se amb emblemes com la bandera o l’escut nacionals tinguin l’obligació de proporcionar proves «de transformació suficient» dins les fronteres per obtenir dita denominació d’origen.
El director d’Agricultura, Landry Riba, va comparèixer durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres per exposar les modificacions del reglament pel qual es regeix l’empra de signes d’Estat, amb les quals es dificulta l’accés dels productors al certificat de producte andorrà amb l’esperit principal, va afirmar, de «protegir» la fabricació nacional. Així doncs, d’ara endavant, caldrà superar determinats filtres per «poder obtenir l’etiqueta d’origen preferencial andorrà».
L’enduriment dels requisits per a presentar-se sota la ‘marca Andorra’ no únicament beneficia els productes de casa. Tal com va explicar Riba, el nou plantejament també s’encara a evitar la «confusió» en què ara pot caure el visitant en visitar el país i adquirir un producte que es fa dir andorrà malgrat no haver estat elaborat al país. Aquests malentesos, no obstant, no quedaran eradicats de seguida: els canvis no tindran un caràcter retroactiu, per la qual cosa, tal com va reconèixer el director d’Agricultura. Per a que això passi caldrà esperar que el registre de les marques que ara usen emblemes andorrans sense ser-ho, caduquin, la qual cosa podria trigar 10 anys.
Registre amb ‘Andorra’ com a nom / El proteccionisme dels productes andorrans queda contrarestat, en l’actualització de la norma del 2000 anunciada ahir, per la possibilitat que dóna a les empreses foranes de registrar-se sota la denominació ‘Andorra’. Fins l’actualitat, tal com va recordar la secretària d’Estat de Turisme i Comerç, Neus Soriano, les marques que, arribades de fora, volien inscriure’s emprant el nom del país, havien d’afegir dues altres paraules. Ara, seguint l’exemple oferit per Soriano, Nike podrà dir-se ‘Nike Andorra’ sense necessitat de trencar elseu nom amb un «esport» de per mig.
Finalment, el nou reglament d’execució de la Llei de signes també permetrà als impulsors de negocis des de l’exterior batejar-se com a ‘Andorra’ malgrat no residir al país. Fins ara, calia que els empresaris forans passessin la titularitat a algú del país per poder-ne fer servir el nom.
Obert el concurs per atorgar la sala de mostra dels frescos / L’Executiu va obrir ahir el concurs d’idees que ha de proporcionar, finalment, una sala per a l’exposició dels frescos de Santa Coloma, després del «repte històric» que ha suposat per al Govern l’obtenció de la titularitat de les obres. El principal requisit amb què han de comptar les proposicions que concorrin a aquest projecte públic és trobar-se ubicades entre l’avinguda Enclar i el carrer Verge del Remei de la població andorrana. L’arquitecte o empresa guanyadora s’endurà un premi de 5.000 euros i, en cas que des del Ministeri de Cultura així es consideri, l’encàrrec definitiu de projecció de la instal·lació.
68.000 euros per a Aigües d’Arinsal/ El Govern va adjudicar ahir per 67.820 euros els estudis amb què, en principi, s’ha de determinar l’origen de la contaminació d’Aigües d’Arinsal que, el passat mes de març, va causar gastroenteritis a més de 4.000 persones. En quatre mesos, l’empresa contractada a Tolosa hauria de donar a la fi resposta a la incògnita que per ara vetlla sobre el problema que acabava amb Aigües d’Arinsal.
124.000 euros en favor de la ramaderia/ Les pràctiques ramaderes tradicionals a les ovelles transhumants rebran de l’Executiu 123.645 euros que es dividiran entre cinc titulars d’explotacions agràries diferents. Aquest nou ajut és un complement al més d’un milió ja atorgat el passat mes de setembre amb l’objectiu de pagar per cada cap de bestiar inscrit en el Padral i per cada dia d’estada al país durant el decurs dels tres mesos d’estiu.