Benazet demana a les famílies que la setmana que ve de vacances escolars es quedin a Andorra
El Govern descarta el toc de queda. De fet, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va reconèixer ahir que aquesta possibilitat mai ha estat plantejada, si bé «sí que hi ha altres opcions, que esperem no haver d’aplicar». A més, el cap de Govern, Xavier Espot, va afegir que tot i que el Principat pugui tenir diverses similituds amb grans ciutats de l’entorn, «a la nit, les nostres característiques no tenen res a veure amb les de la resta i a partir de les 21.00 hores, hi ha molta tranquil·litat al carrer». Tanmateix, l’aplicació del toc de queda suposaria la declaració prèvia de l’estat d’alarma, una mesura que Andorra, a diferència dels països veïns, no ha ha hagut de decretar.
Amb tot, els casos de Covid-19 al país continuen a l’alça i ja en són 3.811 des de l’inici de la pandèmia, 2.954 corresponents a la segona onada. Actualment, hi ha 1.666 casos actius i ahir es va haver de lamentar la mort d’una una dona que estava ingressada a l’hospital i que va suposar la 63a defunció. Quant a la pressió sobre el sistema sanitari, hi ha 60 persones hospitalitzades, 27 a planta i vuit a l’UCI. D’aquestes 27, cinc són procedents del Cedre, on ja s’han omplerts tots els llits disponibles en la seva planta Covid. En aquest sentit, Benazet va assenyalar que el centre sociosanitari és al «límit», ja que a més dels 30 residents, també hi ha cinc professionals infectats, després que un treballador extern portés el virus a la residència la setmana passada. Entre avui i demà es cribrarà la resta de residents i professionals en el marc de les proves mèdiques marcades en els protocols del Ministeri de Salut. Pel que fa a les escoles, en aquests moments hi ha 84 aules sota vigilància activa, 46 totalment tancades i 38 en vigilància parcial.
El titular de Salut també va informar que la Ro és d’1,1, «gràcies» a les restriccions dels bars i els restaurants, però va alertar que «perquè les coses vagin bé» caldria que aquesta se situés per sota de 0,6. «Encara hauran de passar uns dies, però si continuem com fins ara i restringim la mobilitat a l’exterior i les trobades amb amics i familiars, ho aconseguirem», va pronosticar Benazet. Pel que fa a la a la finalització de les restriccions en la restauració prevista per aquest diumenge, el ministre de Salut va demanar esperar «a veure com va el dia a dia», tot prometent que tan aviat com es consideri oportú, «es prendrà la decisió».
Vacances a casa
De cara a les vacances escolars de la setmana que ve, Benazet va demanar abstenir-se de viatjar a l’exterior i aprofitar per «gaudir dels espais naturals que tenim a Andorra». Segons Benazet, i tal com apunten estudis de reputació internacional, les infeccions dels nens i nenes no es produeixen a les aules, sinó en l’àmbit familiar i extraescolar. És per aquest motiu, que es demana a les famílies quedar-se a casa i extremar les mesures d’higiene i distància. Una vegada més, Benazet va recordar que «ens hi juguem la temporada d’hivern» i que «el virus no el podem aturar, però sí dificultar la seva propagació».
Campanya contra la grip
Finalment, i davant l’actual campanya contra la grip que s’incrementarà els pròxims dies, Benazet va recomanar a totes les persones majors de 65 anys i de risc, a més dels professionals que els atenen, que es vacunin com més aviat millor amb l’objectiu de no provocar més pressió sobre el sistema sanitari. Tot i això, el ministre va matisar que enguany no hi ha tants malalts com és habitual (la seva Ro és superior a 2) perquè la mascareta, més enllà de protegir contra el coronavirus, també impedeix la propagació de la grip. En un acte de prevenció, el Ministeri de Salut ha comprat més vacunes que altres anys.
Personal cansat
En un altre ordre de coses, Benazet va reconèixer que, malgrat l’esforç econòmic que s’ha fet des de l’Administració per incrementar els recursos humans de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, actualment hi ha diversos professionals de baixa, ja sigui per ser positius de Covid-19, per ser contactes o per cuidar dels seus fills contagiats. Això, «evidentment», suposa que els que es queden treballant han de fer hores extra, una situació que es vol tractar entre el comitè d’empresa i la direcció del SAAS per evitar que es generin conflictes interns i es pateixi un col·lapse.
Així mateix, i en relació amb una carta signada pel Col·legi de Metges en què els professionals es queixaven de no formar part de cap comissió ni estar en contacte amb el ministre, Benazet es va mostrar «sorprès» i visiblement molest. D’aquesta manera, va manifestar amb dates exactes que periòdicament es mantenen reunions virtuals amb el Consell Assessor de Patologies Infeccioses, així com amb altres col·lectius, com el pediatria. A més, va assegurar que tots ells tenen el seu telèfon mòbil «i poden trucar-me sempre que ho vulguin».